Stižu državne potpore za istraživanje i razvoj

Autor: Marina Šunjerga/VL , 10. siječanj 2018. u 22:00
Zakon o poticajima za R&D danas na Vladi/Luka Stanzl/PIXSELL

Cilj je do 2020. povećati ulaganja u R&D za čak više od 6 milijardi kuna godišnje.

Vlada je pripremila Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte kojim su za ulaganje u R&D, što je rak-rana hrvatske ekonomije, osigurane pozne olakšice, odnosno umanjenja porezne osnovice poreza na dobit ili poreza na dohodak.

Tvrtkama će se kao poslovno opravdani troškovi priznavati većina troškova istraživačkih projekata, od isplate plaća za zaposlenike pa čak i do materijalnih troškova.

U Vladi se nadaju da će time do 2020. povećati ulaganja u R&D za čak 1,4 posto BDP-a odnosno za više od 6 milijardi kuna godišnje. Stajalište je Ministarstva, poduzetništva i obrta da se poticanjem ulaganja u R&D može ohrabriti tvrtke na razvojne i inovacijske aktivnosti čime bi se ublažio trend pada ili zaustavio pad takvih ulaganja u privatnom sektoru koji traje od početka krize.

Maksimalna porezna olakšica je oko 300.000 eura godišnje, a potpora se može koristiti tri do pet godina. Zakon će ići u redovnu proceduru, pa se prve potpore ne mogu očekivati prije jeseni.

Ključno je što se nove potpore mogu kombinirati s potporama koje ministarstvo poduzetnicima već nudi, a ukupan iznos potpora za istraživanje i razvoj time se penje na 7,5 milijuna eura do maksimalnih 40 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close