‘Ovo bi mogao biti povratak Imunološkog u sam vrh’

Autor: Marija Crnjak , 15. svibanj 2013. u 16:22
Thinkstock

Novo poboljšano cjepivo na tržištu bi se ponovno mogao naći za dvije godine.

Novo poboljšano cjepivo protiv ospica, mumpsa i rubeole, čiju je prethodnu verziju pod nazivom MoPaRu proizvođač Imunološki zavod morao povući zbog nuspojava početkom 2011. godine, na tržištu bi se ponovno mogao naći za dvije godine. To bi moglo značiti povratak Imunološkog zavoda u svjetski vrh proizvođača cjepiva, doznaje se u Imunološkom zavodu.

Protekle dvije godine naime stručnjaci Imunološkog zavoda su radili na novom cjepnom soju virusa parotitisa (mumpsa), kako bi njime zamijenili staru komponentu koja je bila odgovorna za nuspojave omraženog, no ipak vrlo učinkovitog cjepiva Moparu. Cjepivo je godinama prije povlačenja s tržišta, što je bio težak udarac za poslovanje Imunološkog zavoda, bilo predmet rasprava između pedijatara i roditelja, jer je kod značajnog broja djece izazvalo aseptični meningitis.

Osim toga, cjepivo Moparu proizvedeno je i registrirano u skladu s nacionalnim zahtjevima, koji se razlikuju od europskih, zbog čega se proizvod nije mogao registrirati u zemljama Europske unije. To bi se sad trebalo izmijeniti, i vratiti Imunološki zavod u sam vrh proizvođača virusnih cjepiva, tvrde u tvrtki.

"Rezultat aktivnosti djelatnika Imunološkog zavoda na području patogeneze virusa parotitisa razvoj je novog cjepnog soja virusa parotitisa, temeljen na racionalnom dizajnu i više izvora virusa. Prva testiranja potencijalnih kandidata na životinjama pokazala su rezultate bolje od očekivanih. Ovi rezultati ohrabruju, pa s kandidatima za novi cjepni soj planiramo pretklinička, a zatim i klinička ispitivanja koja bi na kraju dala novo, bolje i suvremenije cjepivo protiv parotitisa", stoji u objavi tvrtke.

Direktor Imunološkog zavoda Davorin Gajnik pojasnio je za Poslovni.hr da slijedi razvoj matične i radne serije virusnog soja koja će ići na predklinička ispitivanja na primatima (majmunima), pa na ljudima.

"Ispitivanja na štakorima su pokazala da  soj ne izaziva nikakve štetne nuspojave. Očekuje se da bi unutar dvije godine mogli obavliti istraživanja i registraciju, nakon čega bi se pristupilo formulaciji trovaljanog cjepiva MMR-moparu", kaže Gajnik.

Inače, prvo cjepivo protiv parotitisa u svijetu pojavilo se 60-ih godina prošlog stoljeća, a Imunološki zavod 1972. godine proizveo je cjepivo protiv parotitisa temeljenog na vlastitom cjepnom soju L-Zagreb. Od 1976. u uporabu ulazi trokomponentno cjepivo koje uz cjepivo protiv parotitisa sadržava i cjepiva protiv ospica i rubele. Zahvaljujući cijepljenju, u samo tridesetak godina incidencija parotitisa u Hrvatskoj smanjena je za 99 posto.

Prema posljednjim objavljenim rezultatima poslovanja, Imunološki zavod koji je u većinskom vlasništvu države, u prvih devet mjeseci prošle godine poslovao je s gubitkom u iznosu od oko 7 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Potrovaće nas

New Report

Close