Smjenjuju Meri Matešić, a odobravali njene poteze

Autor: Marija Crnjak , 07. ožujak 2014. u 13:23
Meri Matešić/ Patrik Macek/PIXSELL

Postoji velika mogućnost da se većina članova Turističkog vijeća HTZ-a izjasni protiv izvješća o radu direktorice Glavnog ureda.

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice na sjednici idući tjedan treba se izjasniti o izvješću o radu direktorice Glavnog ureda Meri Matešić. Kako se neslužbeno doznaje u kuloarima turističkog sajma u Berlinu, postoji velika mogućnost da se većina članova Vijeća izjasni protiv izvješća, što automatski znači da Matešić odlazi s pozicije i da se traži novi čovjek.

Članovi Turističkog vijeća s kojima smo razgovarali, kao i ministar turizma Darko Lorencin koji je ujedno i predsjednik HTZ-a, za sad ne žele davati prognoze i ističu da treba proći proceduru predviđenu zakonom, dok Meri Matešić tvrdi da ne vidi nijedan razlog za svoju smjenu, jer je s članovima Vijeća dobro surađivala. "U zakonskom roku sam predala izvješće o radu Nadzornom odboru HTZ-a od kojeg sam dobila pozitivno mišljenje, a na članovima Vijeća je da glasuju o njemu na sjednici, kako predviđa procedura. Nisam čula za te priče i ne očekujem da ću dobiti negativno mišljenje jer dobro surađujem sa svim članovima Vijeća, koje je na svakoj sjednici odobrilo moje poteze. Usvojen je i rebalans proračuna HTZ-a koji smo nedavno predložili, nismo napravili ništa bez odobrenja Turističkog vijeća, kaze Matešić. Inače, u Upravnom vijeću HTZ-a sjede predstavnici hotelijera, turističkih agencija, Hrvatske gospodarske komore i Obrtničke komore, no većinu članova čine hotelijeri.

U Nadzornom odboru su između ostalog Ivana Kolar, direktorica Termi Tuhelj, Goran Beus Richemberg iz saborskog odbora za turizam i Goran Hrnić iz agencije Gulliver. Zanimljivo je što unatoč tvrdnjama direktorice o dobroj suradnji, upravo iz Turističkog vijeća još od jeseni stižu signali kako se bliži kraj mandata Matešić, zbog čega je teško i zamisliti da su se posvetili čitanju izvješća koje navodno ima više od 300 stranica. Istodobno, na sjednicama Turističkog vijeća gotovo nije bilo protivljenja oko odluka s dnevnog reda.Ministar Darko Lorencin nije se jučer želio izjašnjavati o tome kako će i sam glasovati, te nije želio komentirati glasine."Dobio sam izvješće o radu i o njemu ću moći govoriti tek kad ga pročitam. Imamo Turističko vijeće, poštujemo redovnu proceduru, nemam što dodati", izjavio je jučer ministar Lorencin. Ni Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija i ujedno član Turističkog vijeća kojeg smo zatekli u Berlinu nije želio otkriti kako će glasovati, no priznao je da nije zadovoljan radom Meri Matešić u protekloj godini."Iz izvješća i meni dostupnih podataka vidi se da ćemo imati dosta tema za raspravu.

U nekim aspektima nisam zadovoljan radom direktorice Meri Matešić i mislim da su se neke stvari mogle puno bolje napraviti, na razini onih zadataka koje je Vijeće postavilo pred direktoricu glavnog ureda u skladu s usvojenim Programom rada", kaže Žgomba, a detalje ne želi otkrivati već ih čuva za sjednicu Vijeća. Matešić navodi koje dijelove spomenutog Programa rada njezina ekipa nije uspjela odraditi, tvrdeći da je za to imala objektivne razloge."Zamjereno nam je da nismo odradili viralnu kampanju koja je bila predviđena programom rada prije mog dolaska, a koja je bila nerealno budžetirana, te treba znati da viralna kampanja nije nikad nijednu destinacju spasila ili uništila, to nije okosnica nijedne turističke organizacije u svijetu.

Nadalje, nismo mogli napraviti rezervacijski sustav koji ne smijemo raditi, jer HTZ ne smije prodavati kapacitete. Turistički informacijski sustav smo počeli raditi, ali to ide sporo jer ovisimo o jako puno drugih institucija. Osim toga, tu govorimo o projektima koji predstavlaju tek osam posto budžeta HTZ-a. Istodobno, ostvarili smo najvažnije ciljeve predviđene programom rada. Povećali smo broj gostiju u pred i posezoni, pokrenuli nekoliko velikih projekata. Istodobno, najviše s ulaskom HTZ-a u sustav PDV-a naše je poslovanje postalo jako opterećeno dodatnim administriranjem zbog čega nam nedostaje ljudi, i jako se trudimo da to sve uspijemo svladati, zaključuje Matešić. 

Biografija

Od novinarke do direktorice

Zadranka Meri Matešić diplomirala je turizam i kulturu na tamošnjem Filozofskom fakultetu. Karijeru je započela kao novinarka, prvo na Gradskoj televiziji a potom prelazi u zadarsko dopisništvo Večernjeg lista, gdje prati crnu kroniku. U turizmu je počela raditi 2001., sa 27 godina. Prvo je bila zaposlena u jednoj zadarskoj turističkoj agenciji, pa na recepciji hotela Puntamika u turističkom naselju Borik, a od 2003. je šefica prodaje i promocije u Falkensteineru. Od 2004. do 2008. vodila je ured HTZ-a u Londonu. Za predsjednicu HTZ-a izabrana je u listopadu 2012. (S. Paparella)

Komentirajte prvi

New Report

Close