'Smjena savjetnika Živkovića ne smije zaustaviti medijsku reformu'

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Hrvatskoj medijskoj sceni trebaju takve zakonske promjene koje bi te trendove zaustavile i preokrenule, stoji u HND-ovu priopćenju.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) očekuje i zahtijeva da nakon najave smjene dosadašnjeg savjetnika ministrice kulture Milana Živkovića ne prestane rad na medijskoj strategiji i medijskim zakonima koji su nužni da potaknu kvalitetnije novinarstvo u Hrvatskoj, čije su današnje glavne odrednice nastavak tabloidizacije, trivijalizacije i sve veća dominacija zabavnog novinarstva.

Hrvatskoj medijskoj sceni trebaju takve zakonske promjene koje bi te trendove zaustavile i preokrenule, stoji u HND-ovu priopćenju. HND ocjenjuje da je Ministarstvo kulture pokazalo posljednjih nekoliko mjeseci interes za medijsku problematiku, dobrim dijelom i zahvaljujući angažmanu savjetnika Milana Živkovića koji je u njemu bio zadužen za medije.

"Zato ne odobravamo njegovu smjenu i zabrinuti smo zbog nje jer mislimo da je povod za nju bio donekle minoran a da su zapravo u igri mnogo krupnije stvari - da se medijska strategija i reforma potpuno zaustave. Interes za očuvanjem postojećeg stanja mogle bi imati glavne medijske korporacije i politički lobiji", ocjenjuje HND.

Među zaključcima HND-a na godišnjoj skupštini koja je završena ovog vikenda istaknuta je nužnost da HND bude izravno uključen u izradu medijske strategije i medijskih zakona, podsjeća se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve