Slovenske i hrvatske željeznice jačaju suradnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 16:29
Thinkstock

Dizelske motorne kompozicije, koje u Sloveniji zbog boje popularno zovu “zelenci”, postižu maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat i voze po 92 putnika.

Hrvatska agencija za sigurnost željezničkog prometa izdala je licencu odjelu za putnički promet Slovenskih željeznica po kojoj će se hrvatskom željezničkom mrežom ubuduće moći koristiti i slovenski dizelski motorni vlakovi DMG 711, što u Ljubljani smatraju još jednim korakom u sve boljoj međusobnoj suradnji.

"Vrlo smo zadovoljni što smo dobili tu licencu. Ovo smatramo prvim korakom, a cilj nam je ojačati suradnju s Hrvatskim željeznicama, osobito kad se radi o vožnji naših vlakova uz granična područja Hrvatske", kazao je u petak direktor putničkog prometa Slovenskih željeznica Boštjan Koren.

Dizelske motorne kompozicije, koje u Sloveniji zbog boje popularno zovu "zelenci", postižu maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat i voze po 92 putnika. Ubuduće će na hrvatskim prugama moći voziti pet takvih garnitura.

Slovenske željeznice očekuju da će prekogranični promet takvim vlakovima prema Hrvatskoj otpočeti možda već u prosincu, sa stupanjem na snagu novog voznog reda.

Slovenski putnici do sada su u ljetnim mjesecima koristili usluge na redovnim sezonskim linijama do Rijeke, Opatije i Pule, ali su na granici morali prelaziti na hrvatske kompozicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close