Slovenija i Hrvatska žele zajedno po milijune iz EU

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Agencije dviju zemalja u akciji uključivanja u projekte prekogranične suradnje.

Sve slovenske i hrvatske energetske agencije, konkretnije njih ukupno 12, na listi svojih prioriteta za predstojeće razdoblje imaju i jedan zajednički cilj - to je suradnja, i on je konkretiziran po novome i kroz zajednički nastup i to kroz slučaj zahtjeva koji zajednički potpisuju prema nadležnim tijelima. Trenutno iščekuju što će im odgovoriti službena Ljubljena, Zagreb i Bruxelles.

Otvorili su, naime, jedno ključno pitanje u svojoj inicijativi da im se omogući zajedničko djelovanje na projektima jer to između ostalog donosi financijske uštede koje premašuju i 30%. Inicijativa prema vlastima vezana je uz produbljivanje i okrupnjavanje suradnje na projektima održivog korištenja energije na europskoj i nacionalnim razinama, a izražava je zahtjev prema hrvatskoj i slovenskoj Vladi te Europskoj komisiji da projekti obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti dobiju više prostora u programu Prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Pitanje glasi: zar nije to ujedno prirodni i prvi instrument koji EU nudi, za razliku od nacionalnih i regionalnih programa? Njihov je zahtjev reakcija na problem koji već duže traje: suradnja u okviru navedenog programa pod svojevrsnom je blokadom, što se ogleda i kroz prizmu da je zadnji natječaj raspisan isključivo za projekte iz područja turizma i kulturne baštine. Posljedica je to čini se klasičnog propusta na koji oni i ukazuju, a kako se nagađa do njega je došlo zbog manjka informiranosti i znanja od strane resora zaduženih za EU projekte te energetsku učinkovitost i OIE. Naime, riječ o temi koja je izrazita agenda Komisije, s očekivanim reflektiranjem i na programe prekogranične suradnje, zbog čega čelnici 7 slovenskih i 5 hrvatskih energetskih agencija kako doznajemo i očekuju da će greška ‘u koracima’ biti ispravljena kroz osmišljavanje nove komponentne programa za prekograničnu suradnju. Očekivanja su i usmjerena i prema Komisiji s ciljem kako bi prepoznala problematiku i najvjerojatnije kroz Europsku investicijsku banku stavila na raspolaganje tehničku pomoć u vidu 10 milijuna eura koja sredstva bi se koristila za pripremu tehničke dokumentacije, idejnih rješenja i financijskih analiza. Za to navodno može poslužiti i Fond Elena koji je namijenjen za regionalne projekte u EU.

 

30 posto

uštede na projektima ostvarila bi suradnja slovenskih i hrvatskih agencija

U potkontekstu ove inicijative, osim što je dijametralno suprotna recentnim političkim razmiricama između Slovenije i Hrvatske, nalazi se zajednički interes za suradnjom na konkretnim programa, u prilog čega govori i podatak da su do sada zajednički proveli investicijske projekte u vrijednosti od 200 milijuna eura. Pritom su razvijene spoznaje i stručna znanja koju danas čini hvale vrijedna baza od 120 eksperata za navedena područje, što je ujedno najveća stvorena vrijednost.

Pod ovu inicijativu potpisuje se i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske REGEA, jedna od najuspješnijih energetskih agencija u Europi: naime, osigurala je više od 400 mil. kuna bespovratnih EU sredstava za provedbu projekata, dok je ukupna vrijednost njezinih do sada realiziranih projekata blizu milijardu kuna. Ravnatelj REGEA-e Julije Domac, inače još od 2013. predsjednik FEDARENE, krovnog Europskog udruženja regija i energetskih agencija, u pogledu zajedničkog zahtjeva ističe specifičnu dimenziju kroz poruku koju šalje 100% slovenskih i hrvatskih agencija.

“Mislim da je to rijedak slučaj da se okupi svi sudionici, što potkrepljuje ozbiljnost i kapacitet naše inicijative”, kaže Domac dodajući da “ako Hrvati i Slovenci žele aktivno raditi na ovim projektima zajedno, onda je Program prekogranične suradnje prirodni i prvi instrument EU”.

Kako je njihovo pismo nedavno upućeno, posve razumljivo je da reakcija još nije stigla.

Domac najavljuje i kako će to biti tema razgovora i s potpredsjednikom EK Marošem Šefčovičem koji predsjedava Političkim odborom EU Sporazuma gradonačelnika. Pozitivnom razvoju bi trebala pridonijeti i činjenica da je REGEA ugovorni partner Komisije za razdoblje od sljedeće tri godine u području edukacije u ime EK energetskih agencija u sklopu programa “ManagEnergy”. U Uniji djeluje ukupno 471 energetska agencija na investicijskim projektima vrijednim milijardu eura godišnje, a REGEA je posao na podizanju njihovih kapaciteta dobila u konkurenciji s velikim konzultantskim kućama.

 

1 milijarda kuna

vrijednost kroz REGEA-u realiziranih projeketa

“Posao radimo vrlo uspješno, a ako možemo savjetovati EK nema razloga da ne bismo bili prisutni u našoj prekograničnoj suradnji sa slovenskim partnerima. Sada je trenutak da iskoristimo znanje koje posjedujemo kao i mogućnosti EU financiranja i suradnje koje su nam na raspolaganju”, kaže Domac.

U zahtjevu se inače izražava potpora europskoj tranziciji čiste energije i modernizaciji gospodarstva EU na temelju održive energije. Budući da je većina agencija osnovana u okviru programa EU Intelligent Energy Europe i mnoge su aktivni članovi FEDARENE, kako navode, pozvani su aktivno pridonositi ovom važnom procesu. Energetske agencije su po svojoj prirodi orijentirane na provedbu projekata i usmjerene na investicije i stvaranje novih vrijednosti, pa tako predlažu i da se ovi programi usredotoče na ulaganja i budu usmjereni na praktičnu implementaciju što je više moguće nakon što su kapaciteti izgrađeni.     

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve