Škrlec: Plomin C je izuzetno ekonomski štetan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2014. u 15:42
Foto: Duško Marušić / Pixsell

“Imamo iskustvo što znače direktni pregovori oko u oko s Inom i MOL-om. Treba li nam treba nešto više”, rekao je.

Potpredsjednik ORaH-a i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec istaknuo je danas da se u ORaH-u protive izgradnji termoelektrane na ugljen Plomin C, jer taj projekt smatraju izuzetno ekonomski štetnim, a to što ga je Vlada proglasila strateškim može dugoročno uzrokovati ekonomsku štetu i Hrvatskoj i HEP-u kao nacionalnoj energetskoj kompaniji.

"Od kada je objavljeno da je izabran strateški partner svjedoci smo toga da na vidjelo izbijaju korupcijske afere, sumnje da je bilo korupcije u pripremi projekta. Je li uopće projekt baziran na pravim brojkama kada postoji sumnja da je u cijelom procesu izrade razno-raznih studija bilo moguće korupcije, da je kao prvi strateški partner izabrana japanska kompanija koja je osuđena za korupciju i platila je kaznu, a znamo da je ministar Vrdoljak osobno išao pregovarati s tom kompanijom u Japan", rekao je Škrlec na konferenciji za novinare.

"Imamo iskustvo što znače direktni pregovori oko u oko s Inom i MOL-om. Treba li nam treba nešto više", rekao je.

Škrlec je rekao da su i protiv gradnje TE na plin u Osijeku što se gura osobno od ministra Vrdoljaka koji "kroz nekakve čudne odnose s nekim kompanijama i nacionalnim i međunarodnim, hoće sagraditi teremoelektranu na plin umjesto da bude na biomasu".

Rekao je i da su protiv projekta TE Ploče "gdje zapravo Ministarstvo gospodarstva koketira s privatnim investitorom". "Našim novcima netko hoće promovirati svoje privatne interese", rekao je Škrlec.

Istaknuo je i da se za hidroelektranu Kosinj-Senj 2 traži partner, a upravo bi se taj projekt trebao proglasiti strateškim i za njega osigurati financijska sredstva kako bi ostao u nacionalnom vlasništvu. Rekao je i kako se od Nove godine uvodi porez na štednju te upitao zašto se građanima ne ponudi alternativa da im umjesto plaćanja tog poreza država omogući da mogu investirati u energiju koju će proizvesti sa svojih krovova i dvorišta, seoskih ili lokalnih zajednica.

Potpredsjednica ORaH-a Božana Zadro rekla je da Vlada ima "modus operandi" što se tiče strateških projekata jer za TE Ploče i TE Plomin C ide na promjene prostornih planova da bi prilagodila situaciju tome da može provesti odluku o nečem što je nazvano strateškim projektom. Za HEP-ovu obvezu na kupovinu 50 posto proizvedene električne energije iz TE Plomin C, rekla je da je takav ugovor u suprotnosti s pravilima unutarnjeg tržišta električnom energijom EU-a.

Na pitanje podržava li ORaH učestale smjene u HEP-u te smjenu Tomislava Šerića, Škrlec je rekao da smo svjedoci političke trgovine. "Ne želim ulaziti u motive zbog čega ministar Vrdoljak smjenjuje Šerića, to vjerojatno samo ministar Vrdoljak zna zbog čega je smijenio svog prijatelja", kaže Škrlec.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Večernji:

“Još apsurdnije je što Davor Škrlec odlazi u EU parlament sa jedva nešto više od dvije tisuće glasova ( 28. rezultat ) . ”

“Plomin C je ekonomski izuzetno štetan”

-rekao je drug Škrlec iz stranke Lubenica , izvana zelene a iz nutra crvene.

bombastično šarlatanstvo, kao i obično.

New Report

Close