Sektor koji raste i u Hrvatskoj: Broj zaposlenih sa 38,8 tisuća u pet godina skočio na 52,3 tisuće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. srpanj 2017. u 08:20
Foto: Thinkstock

Stručnjaci na ICT području činili su u 2016. godini 3,7 posto ukupnog broja zaposlenih u 28-članoj Uniji.

U Europskoj uniji u prošloj je godini bilo više od 8,2 milijuna zaposlenih stručnjaka za informatičko-komunikacijske tehnologije (ICT), znatno više nego pet godina prije, a Hrvatska se našla u skupini zemalja s izrazitijim povećanjem broja i udjela ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih, pokazuje izvješće Eurostata. 

Od 2011. godine na razini EU-a njihov je broj narastao za više od 1,8 milijuna, na ukupno 8,211 milijun, objavio je u utorak europski statistički ured.

Stručnjaci na ICT području činili su tako u 2016. godini 3,7 posto ukupnog broja zaposlenih u 28-članoj Uniji.  

Broj stručnjaka za ICT i njihov udio u ukupnom broju zaposlenih godinama raste u sklopu prilagodbe digitalnom svijetu. Usporedbe radi, njihov je ukupan broj iznosio preko 6,37 milijuna u 2011. i tada činio tri posto u ukupnom broju zaposlenih u Uniji.

Među zemljama EU-a najviše je ICT stručnjaka prošle godine zaposleno u Velikoj Britaniji, njih 1,6 milijuna. Slijede Njemačka s 1,5 milijuna, te Francuska s njih milijun. Na te tri zemlje otpadala je polovina ukupno zaposlenih stručnjaka u tom sektoru u cijeloj EU.

U Hrvatskoj su, prema podacima Eurostata, prošle godine na tim poslovima radile 52,3 tisuće ICT stručnjaka, dok ih je u 2011. bilo 38,8 tisuća. Njihov je udio u ukupnom broju zaposlenih porastao s 2,4 posto u 2011. na 3,3 posto u 2016. godini.

Hrvatska je tako izdvojena u skupinu zemalja s izrazitijim povećanjem ukupnog broja i udjela ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih u usporedbi s 2011. godinom. U toj su skupini još izdvojene Estonija, Francuska, Njemačka, Portugal, Finska, Bugarska i Mađarska, ističe europski statistički ured.

U odnosu na 2011. gotovo sve su zemlje-članice EU-a zabilježile veći ukupan broj i udio ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih, napominje se u izvješću.

Najveći su udio ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih imale Finska, od 6,6 posto i Švedska, sa 6,3 posto. Slijede Estonija, s 5,3 posto, Velika Britanija, s 5,1 posto, i Nizozemska, s pet posto. 

Najmanji udio tih stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih u 2016. zabilježila je Grčka, 1,4 posto. Slijede Rumunjska, s udjelom od dva posto, te Cipar i Latvija, s udjelima od po 2,2 posto.

U promatranom je razdoblju smanjen tek udio ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih u Luksemburgu i Sloveniji.

ICT stručnjaci velikom većinom muškarci, s visokim kvalifikacijama 

Među zaposlenima u tom sektoru prošle su godine još uvijek uvjerljivo prevladavali muškarci, koji su prošle godine na razini EU tako činili više od četiri petine zaposlenih, odnosno 83,3 posto.

Među zemljama EU njihov je udio bio najveći u Slovačkoj, od 90,8 posto. Slijede Češka, s 88,8 posto, Malta, s 88,3 posto, Grčka, s 87,3 posto i Mađarska s 86,9 posto.

Hrvatska je također izdvojena u tu skupinu, s udjelom muškaraca među zaposlenim ICT stručnjacima od 86,7 posto.

S druge strane, njihov je udio bio najmanji u Bugarskoj, od nešto ispod 70 posto, te u Rumunjskoj, 73,7 posto, te u Latviji i Litvi, od po 75,2 posto.

U Eurostatu također napominju da je više od 60 posto zaposlenih u tom sektoru na razini EU u 2016. – njih 61,8 posto – imalo visoke kvalifikacije.

Najveći je udio zaposlenih s visokim kvalifikacijama bio u Irskoj, 82,4 posto. Slijede Litva, sa 80,7 posto, Španjolska, sa 79,1 posto, Francuska sa 78,4 posto i Belgija sa 76,2 posto.

U Hrvatskoj su VKV stručnjaci u 2016. činili 52,5 posto ukupno broja ICT stručnjaka.

Daleko najniži je udio VKV stručnjaka bilježila 2016. godine Italija, 32,8 posto. Slijedi Njemačka sa nešto ispod 50 posto.

Mlađih od 35 godina više od 36 posto

Na razini EU-a u cjelini više od trećine ICT stručnjaka u 2016. bilo je mlađe od 35 godina – njih 36,3 posto, pokazalo je izvješće. 

Među zemljama EU najveći je udio zaposlenih ICT stručnjaka u toj dobnoj skupini u 2016. bilježila Malta, 63,1 posto. Slijede Latvija, s 54,1 posto, Poljska, s 53,6 posto i Litva, s 50,2 posto.

U Hrvatskoj je prošle godine 39,8 posto ICT stručnjaka bilo mlađe od 35 godina, pokazuje izvješće Eurostata.

Najmanji je udio te dobne skupine među zaposlenim ICT stručnjacima zabilježen prošle godine u Italiji, 24,5 posto. Slijede Finska, s 28,6 posto, Švedska s 30 posto i Danska s 30,4 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

NAJOBIČNIJA JE BUDALAŠTINA IZJAVITI OVAKVU VIJEST.
TAKVU VIJEST MOŽE IZJAVITI INSTIUCIJA KOJA NE POZNAJE ZAKONE DIJALEKTIČKOG MATERIJALIZMA ,A POJEDINCI KOJI SU SKOLASTIČKO DOGMATSKI OBARAZOVANI ,U OVOJ KAPITALISTIČKOJ POMAMI EKSPLOATACIJE SVEMIRSKE TEHNOLOGIJE , KADA KAPITALISTA HRLI DA U ŠTO KRAĆEM ROKU OSTVARI ŠTO VEĆI PROFIT ,ODNOSNO POVTRAT ULOŽENIH SREDSTVA U NOVU TEHNIKU I TEHNOLOGIJU.A TKO ZNA MISLITI HEGELOVSKI A POSEBNO MARXSTIČKI ,ZNA DA JE DANAŠNJI STUPAN PROIZVODNIH, MATERIJALNI SNAGA I KRAJ PRIVATNOM VLASNIŠTVU , I KRAJ SUSTAVU KOJI PROIZVODI DRUŠTEVENE I INDIVIDUALNE PROTURIJEČNOSTI.PA UPRAVO OVAJ KRATKI USPON ILI BLJESK NAPRETKA U ZAPOŠLJAVANJU U OVOM TEHNOLOŠKOM SEKTORU JE NAJAVA DA SE POVEĆAVA ŠIZOFRENIJA PRIVATNOG KAPITALISTE DA ŠTO PRIJE ULOŽENA SREDSTVA U PLANETRANU TEHNOLOGIJU ,KIBERNETIKU , IMPLEMENTIRA U FUNKCIJU KOJA OBEĆAJE ,MAKAR PRIVREMENO RELAIZACIJU SVOG ULOŽENOG PROFITA ,KOJI BI SE TREBAO RELAIZIRATI BAŠ U OVOM SEGMENTU TEHNOLOGIJE ,NOVIM ,EXSTRA PROFITOM, A NIJE SVJESTAN DA TIME POKREĆE ,ŠTO BI REKO HEGEL,DIJALEKTIČKU ZAKONITOST MATERIJALISTIČKE NUŽNOSTI ZA UKIDANJEM NARASLIH DRUŠTVENIH I INDIVIDUALNIH PROTURIJEČNOSTI ,A ONE SE RIJEŠAVAJU POKRETOM NARODNOG DUHA,A MARX BI GA NAZVAO PROLETERSKOM REVOLUCIJOM ,JER OVOLIKA ZASIĆENOST HIPER-PRODUKCIJE KOJU NEMA TKO POTROŠITI , UPRAVO ZBOG NARASLIH DRUIŠTVENIH I INDIVIDUALNIH PROTURIJEČNOSTI ,ŠTO ĆE REČI KLASNE PODIJELJENOSTI , KOJA PROIZVOIDI STANJE TOTALNE KLASNWE PODIJELJENOSTI , A ONA PROIZVODI MASOVNO SIROMAŠTVO PA I UMIRANJE OD GALDI NAJVEĆEG PROCENTA DANAŠNJE LJUDSKE ZAJEDNICE ILI ŽIVE NA RUBU TOTALNE NEIZVJESNOSTI ,TIČUĆI SE EGZISTENCIJE ,PA HEGELOV NARODNI DUH KREĆE ,KAKO KAŽE HEGEL ,ILI MARXOVA PROLETERSKA REVOLUCIJA ,U STARTU BRZINOM OD SEDAM MILJA I RUŠI SVE PROTURIJEČNOSTI KOJE SU PARADOKS ILI ANAKRONIZAM VLADAJUĆOJ PLANETRANOJ TEHNOLOGIJI ,KOJA DANAS,2OX VIŠE I BRŽE PROIZVODI SVE VRSTE PREDMETA POTREBNIH LJUDSKOJ ZAJEDNICI ZA BIVSTVOVANJE I APSOLUTNU PERSPEKTIVU ŽIVLJENJA I RAZAVOJA KOJIM U VISOKOM STUPNJU PLANETARNE TEHNOLOGIJE OVALDAVA PRIRODOM U KOJOJ ŽIVI LJUDSAK ZAJEDENICA.PA BI TO TREBALA BITI ONA ZAJEDNICA O KOJOJ JE MARX GOVORIO I PISAO PRIJE 15O GODINA ,CARSTVO SLOBODE U KOJOJ ČOVJEKA NEĆE POKRETATI NA RAD NUŽNOST OPSTANKA I EGZISTENCIJE VEĆ SLOBONO PREDICRANJE ,ONE HEGELEOVSKE ISKONSKE SPOSOBNOSTI, KOJOM JE PRIRODA OBDARILA SAVKOG ČOVJEKA DA SVOJOM ISKOSNSKOME KREACIOJOM STAVAR NOVE VRIJEDNOSTI .PREMA TOME POTROŠNJA ,ONA LIČNA ĆE SLUŽITI KAO STAVARALAČKA ENERGIJA ISKONSKE PREDIKACIJE ,A NE INDIVIDULANO NADMETANJE, JER NEĆE POSTOJATI KLASNA PODIJELJENOST IZ KOJE EMANIRAJU RAZLOZI ZA PROTURIJEČNOSTI. 

New Report

Close