Sberbank bi zamijenio dionice Mercatora za udjel u Agrokoru

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sberbank pregovara o zamjeni svojeg 18,5-postotnog udjela u slovenskoj maloprodajnoj mreži Mercatoru, za udjel u njegovoj materinskoj kompaniji Agrokoru, rekla su Bloombergu dva izvora upoznata s tijekom pregovora, a prenose u utorak ruski poslovni mediji.

Na taj način Sberbank može povećati udjel u Agrokoru koji će, kako se očekuje, steći kao rezultat zamjene Agrokorova duga za dionice u okviru restrukturiranja, tj. postupka izvanredne uprave.

Sberbank je ranije izvijestio da je na javnoj dražbi stekao 18,53 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, po početnoj cijeni od 40,58 milijuna eura. Te su dionice bile založene u korist Sberbanka u okviru sporazuma koji je Sberbank potpisao s njihovim prethodnim vlasnikom, tvrtkom Agrokor Invesments B.V. Poslužile su kao zalog za ispunjenje obveza Agrokora prema Sberbanku, u sklopu kreditnog aranžmana.

Sberbank je najveći Agrokorov kreditor - dug posrnulog koncerna prema toj ruskoj banci iznosi 1,1 milijardu eura, a Sberbankove banke-kćeri odobrile su mu još 200 milijuna eura.

O zamjeni Mercatorovih dionica za Sberbakov udjel u "novom" Agrokoru, koji bi trebao nastati nakon postizanja nagodbe u sklopu procesa izvanredne uprave, zadnjih dana bilo je dosta govora i prijepora. Ta je mogućnost potaknula druge Agrokorove vjerovnike, posebno dobavljače, da od izvanredne uprave zatraže ravnopravan tretman u namiri tražbina kao što ga uživaju financijski vjerovnici.

Prema nacrtu nagodbe u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, kojim se predviđa osnivanje nove grupe u vlasništvu vjerovnika i koji je u petak prošli tjedan objavila izvanredna uprava, predviđa se da će tvrtka Aisle HoldCo steći dionice koje predstavljaju približno 18 posto temeljnog kapitala društva Poslovni sistem Mercator koje trenutačno drži Sberbank of Russia, a za koje će Sberbank of Russia steći odgovarajući broj "novih instrumenata".

Komentari (1)
  • Mannu
    Mannu 11:14 29.5.2018.

    A tko ne bi kad se časti na račun poreznih obveznika Republike Hrvatske. Dionice Merkatora uzimaju se kao vrijedna roba jer u Sloveniji lex Agrokor ne vrijedi a dionice povezanih društava u Hrvatskoj istovremeno vrijede 0 upravo zbog lexa, odnosno diskrecijskog prava povjerenika na svoje tumačenje lexa. A o naknadnim preinakama već dogovorenog na štetu drugih vjerovnika i dobavljača kako bi se izborila bolja pozicija za Ruse ne treba ni govoriti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve