Samo je prošle godine 766 vozača platilo po 700 kuna kazne zbog ovog propusta

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2018. u 08:11
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Vožnja s neočišćenim staklima može biti kobna za vozača i druge sudionike u prometu, a pogotovo za pješake. Stoga svakako, koliko god vam se žurilo, izdvojite nekoliko minuta i očistite stakla od leda i to ne samo vjetrobransko već i bočna te stražnje.

U tome vam može pomoći sprej za odleđivanje stakla koji je ponekad neophodan, a uvijek olakšava posao.
Nemojte zaboraviti odlediti i retrovizore, da vam se ne dogodi neugodna situacija već pri prvom prestrojavanju. Lakše je ako su grijani, ali ako nisu morate ih fizički ostrugati što iziskuje tek nekoliko desetaka sekundi posla. Svakako pazite da ne pokrenete brisače prije nego što ste vjetrobransko staklo očistili od snijega i leda jer – ako su se zaledili – zbog prevelikog se otpora brisači mogu uništiti ili može doći do pregaranja motora ili osigurača. Dakako, zimi je dobro, ako se očekuju jako hladne noći, podignuti brisače s vjetrobranskog stakla. Nemojte zaboraviti umjesto obične tekućine za stakla u spremnik utočiti zimsku tekućinu koja se ne smrzava na minusima. Ako pri temperaturama ispod ništice imate običnu, ona će se za trenutak smrznuti na staklu.
Ako nemate propisanu zimsku opremu, ne očistite snijeg s auta ili zaleđeno vjetrobransko staklo, policija vas može kazniti sa 700 kuna, piše Večernji list. Po podacima policije u 2017. je evidentirano ukupno 766 prometnih prekršaja vezanih uz neposjedovanje zimske opreme, nečišćenje vjetrobranskog stakla i nakupine snijega na vozilu.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close