Rujan ulazi u glavnu turističku sezonu: 10 posto bolji nego lani

Autor: Radmila Kovačević/VL , 09. listopad 2015. u 09:00
Domaći gosti brojniji su nego lani iznenađujućih devet posto/Grgo Jelavić/PIXSELL

Dalmacija ima najbrži rast, Kvarner su prestigli za više od milijun noćenja. Ugostili su 39% više Britanaca.

Turističkih je noćenja na Jadranu i u Zagrebu u devet mjeseci ostvareno više nego tijekom cijele prošle godine.

Gostiju je bilo 13 milijuna i čak milijun više nego lani, a devetomjesečno razdoblje okončano je s 75,6 milijuna noćenja i plusom od pet milijuna.  Odlično je prošao i rujan. Izbjeglička rijeka koja se počela slijevati sredinom tog mjeseca dosad očito ni na koji način nije okrznula hrvatski turistički imidž. Štoviše, dok je svih devet mjeseci nadmašilo lanjski rezultat za sedam, osam posto, sam rujan je s 1,6 milijuna turista i 9,6 milijuna noćenja bio čak deset posto bolji nego lani.

Domaći gosti, čiji povratak obilježava sezonu, treću su poziciju zadržali i u tom mjesecu. Na moru ih je od početka godine bilo gotovo 1,2 milijuna, u rujnu nešto više od sto tisuća, a brojniji su nego lani iznenađujućih devet posto. Prezadovoljni ministar turizma Darko Lorencin rezultate je opet predstavljao na splitskom području, a na konferenciji za novinare u Splitu napokon je bio i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella. U dvije slične prethodne prigode bio je, naime, preskočen. "Sad je to bilo kako i pristoji, a ovaj put su mi dali priliku i da govorim. I to je u redu. Jedina stranka svima nama mora biti turizam", komentira Stella aludirajući na činjenicu da je on u HDZ-u, a Lorencin ideesovac.

 

13milijuna

gostiju posjetilo je Hrvatsku u devet mjeseci 2015.

"Ničiji se rezultati ne smiju zanemarivati, a upravo se Splitsko-dalmatinska županija ima čime pohvaliti. Imamo najbrži rast noćenja, a ove smo godine Kvarner, koji smo tek lani prvi put u povijesti Hrvatske uspjeli sustići, prestigli za više od milijun noćenja. Jako je vrijedan i podatak da nam je broj turista iz Britanije porastao čak 39 posto. Više od petine svih Britanaca odmaralo se kod nas, a upravo su ti gosti potvrda da kvaliteta u destinaciji raste", kaže Stella.

Kvarnerski su domaćini, inače, za proteklih devet mjeseci uknjižlii 12,7 milijuna noćenja, a splitsko-dalmatinski 14,1 milijun. Istra s 23 miljuna noćenja ostaje do daljnjeg nedostižna i jednima i drugima. Lorencin smatra da je sezona uspjeh "svih ljudi koji čine naš turizam, hotelskih kuća, obiteljskog smještaja, malih i obiteljskih hotela, turističkih agencija i turističkih zajednica" te da su ovogodišnjirezultati fantastični. Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić apostrofira pak rujanske pluseve. "Očito je da se turistička sezona produljuje i rujan sve više ulazi u glavni dio sezone", kaže Ivičić, kojemu je to potvrda da projekt 'Hrvatska 365' daje rezultata.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close