Roglić preuzeo veliku poljsku tvrtku, cilja na titulu distributera br. 1 u Europi

Autor: Suzana Varošanec , 23. ožujak 2014. u 22:00
Branko Roglić, vlasnik Orbica/Žarko Bašić/PIXSELL

U Poljskoj ćemo godišnji prihod u dvije godine podignuti na najmanje 400 milijuna eura, najavljuje Branko Roglić.

Vodeći distributer u srednoj i jugoistočnoj Europi Orbico grupa, koja posluje u 17 zemalja, na putu je da preko nove poljske akvizicije postane i vodeći u cijeloj Europi.

Preuzimanje velike poljske tvrtke sa 200 milijuna eura godišnjeg prihoda učvrstit će Orbico na sadašnjoj poziciji i stvoriti ozbiljne šanse da postane broj jedan u Europi, izjavio je za Poslovni dnevnik Branko Roglić, vlasnik Orbica. Njegova je grupacija potkraj veljače preuzela 70 posto udjela u velikoj poljskoj tvrtki, a Roglić ima opciju preuzimanja preostalog udjela do kraja 2014. Ugovor o preuzimaju potpisan je u Varšavi, no još mora proći proceduru poljske antimonopolske agencije, pa se stvari drže pod ručnom. Ipak, riječ je, neslužbeno doznajemo, o tvrtki čija je djelatnost različita od one Wella Profesionalsa, prve tamošnje tvrtke koja se bavi distribucijom proizvoda za profesionalnu njegu kose, a ušla je u vlasništvo Orbica još početkom 2013. S prihodom od 15-ak milijuna eura i 50 radnika, integrirana je u tvrtku Orbico Poljska, što navodno nije u planu i za preuzetu veliku tvrtku, barem u prvoj fazi.

Obje Orbicove tvrtke u Poljskoj imat će istog direktora. Riječ je o Branku Joviću, potpredsjedniku Orbica koji razvija poljsko tržište te je četiri godine vodio Orbico u Moldaviji. Svojim kanalima sad će Roglićeva grupacija na velikom poljskom tržištu distribuirati ostale brendove s kojima inače radi, a prihod će, otkriva Roglić, vrlo brzo udvostručiti.  "U Poljskoj ćemo godišnji prihod u dvije godine podignuti na 400 milijuna eura. Riječ je o računici koja je sve samo ne optimistična. Dakle, moguće je samo više od toga", tvrdi. Poljska je, prema Roglićevoj ocjeni, najperspektivnije europsko tržište. Jedino je koje raste po stopi većoj od dva posto, moguće i tri posto u ovoj godini, potpuno sređeno i sa 40 milijuna stanovnika.Roglić je svoje poslovno carstvo počeo graditi 1987.

Krenuo je s Orbicom u Švicarskoj. Godine 1990. u Sloveniji je osnovao drugu tvrtku, i to po Zakonu o poduzećima tadašnjeg premijera Ante Markovića. Bila je to, ističe, peta tvrtka registrirana prvog dana kad je to zakon dopustio. Rijetko preuzima tvrtke, uglavnom osniva nove. Tako je nastalo 18 tvrtki u 17 zemalja s oko 3000 radnika. Prihod Grupe 2013. je bio 863 milijuna eura prema konsolidarnoj bilanci koju je revidirao PWC. Razvoj i širenje Roglić pretežito financira iz vlastitih izvora i profita. Zbog takve poslovne politike Orbico ima poseban status kod banaka. Plaća kamate od tri do pet posto. Takvom je financijskom kombinacijom potkraj 2012. kupio i 75 posto mađarske tvrtke Rafinanz, čime je, osim na mađarsko tržište, ušao i u Češku i Slovačku.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bas lijepo,a ime te VELIKE poljske tvrtke je?

RADIO MILEVA!!! [emo_smijeh]

Eh Suzana, Suzana?! [emo_palacg]

Gospodine Roglic, lijepo je čuti da širite poslovno carstvo, ali s obzirom da ste otpustili veliki broj ljudi u Vašoj Orbico grupaciji, planirate li nova zaposlenja u Vašim tvrtkama u Hrvatskoj ili ćete još otpuštati. U jednom članku ste nadobudno ustvrdili da potrošnja ne moze rasti ukoliko se svaki dan otpusti 200 ljudi. Nekako mi sve skupa ne ide….

New Report

Close