Roglić s Indonežaninom Kasumom osnovao zajedničku tvrtku

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 13. rujan 2013. u 11:08
Vlasnik Orbica Branko Roglić/Ž. Bašić/PIXSELL

Orbico osnovao zajedničku tvrtku s Sumadijem Kasumom.

Tri mjeseca nakon što se s njim sreo u Jakarti, vlasnik Orbica Branko Roglić ugostio je u Zagrebu indonezijskog poduzetnika Sumadija Kasumu, s kojim je osnovao zajedničku tvrtku za distribuciju. Kasuma je vlasnik logističke tvrtke Global Putra Int. s godišnjim prometom od šest mlrd. dolara i ambicijama širenja svog biznisa i na Europu.

Njegova tvrtka namjerava dati ponudu za preuzimanje osječke Zračne luke, a zainteresiran je i za usku suradnju sa lukama Rijeka i Ploče. "Očekujem da će mala Hrvatska odigrati veliku ulogu prema Europi kakvu je Singapur imao prema zemljama ASEAN-a", rekao je Kasuma na predstavljanju poslovne suradnje sa Orbicom. To je jedna od 18 tvrtki Branka Roglića raširenih u 17 zemalja sa 200 milijuna stanovnika – od Moldavije do Njemačke.

"Još je rano govoriti o konkretnijim brojkama no mogućnosti su ogromne. Već smo dogovorili plasman nekih hrvatskih proizvoda u Kinu i Indoneziju i mislim da se otvaraju velike šanse i za gospodarstvo i za državu. Za dva mjeseca će predsjednik Josipović posjetiti Indoneziju sa gospodarskom delegacijom iz Hrvatske i tada ćemo potpisati ugovor o osnivanju druge tvrtke. Već sad su u razgovore o suradnji sa Kasumom uključeni Eurokabel, Energo spektar, Dok-ing. Preuzme li Zračnu Luku Osijek ona će biti njegova logistička baza za opsrbu Europe začinima", rekao je Roglić. Orbico Grupa zapošljava oko tisuću ljudi u Hrvatskoj i još 2700 u ostalim tvrtkama, a kako ističe Roglić, u šest mjeseci kompanija je udvostručila profit u odnosu na prvu polovicu prošle godine.

"Prihodi mi rastu u svim djelatnostima, turizmu, hotelima, restoranima, veleprodaji. I nama je teško jer je porezna presija velika, pa su i profiti niski. Da su porezi niži bilo bi prostora i za investicije. Vidim da Vlada i na tome radi i vjerujem da Hrvatskoj treba 10 do 15 godina da se dovede u red. Oporavak će se dogoditi tek kada promijenimo zakon o radu, unaprijedimo administraciju, smanjimo rashode države i direktore javnih i državnih poduzeća počnemo birati na međunarodnom natječaju. Javne tvrtke moraju biti profitabilne, a ne mjesta za 
stranačke interese i uhljebljavanje njihovih kadrova.", smatra Roglić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tip je svaki drugi dan u novinama a ne proizvodi ništa. Samo zasipa Hrvatsku sa tim stranim proizvodima koji jesu kvalitetni ali ultraskupi…Gillette,Pampers. Jedini proizvodni pogon Croatia baterije je zatvorio!

to mu je sizifov posao, može on otvarati hrvatsku ulagačima koliko hoće, zato su tu ministri i cijela njihova administracija koji će ih već natjerati u bijeg pa iza njih opet fino zatvoriti vrata. a i zašto bi njima trebali ulagači i sav taj kaos koji s njima dolazi i suvišni posao kad će svima u javnim službama plaću svaki mjesec osiguravati vlasnici kuća bez fasade?

prvorazredni fuliranti. S Idonezijom treba biti izuzetno oprezan a ovo sve za tri mjeseca… ne vjerujem u tu kombinaciju.

New Report

Close