Rastu cijene maslinovog ulja, voća i povrća, vino jefitnije

Autor: Poslovni.hr/H , 17. veljača 2018. u 09:00
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine porasle su za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2016., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 14,1 posto, a cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda za 1,5 posto. Na porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecale su cijene proizvoda gotovo u svim skupinama, osim u skupinama krmiva i vina. Porast cijena biljnih proizvoda uglavnom je uvjetovan manjim prirodima koji su posljedica loših vremenskih uvjeta.

Tako su primjerice cijene žitarica povećane 18,5 posto, cijene voća 36,4 posto, cijene povrća 3,2 posto, maslinovog ulja 3,8 posto, a cijene krumpira, uključujući sjemenski, 42,7 posto. Cijene krmiva su istodobno smanjene 11,7 posto, a cijene vina 6,2 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda u četvrtom tromjesečju lani porasle za 1,5 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Tako su cijene stočnih proizvoda porasle 6,5 posto, cijene mlijeka 7,2 posto, cijene konzumnih jaja 4,9 posto, dok su pale cijene svinja, za 2,3 posto, a ovaca i koza 4,9 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u četvrtom su tromjesečju 2017. u usporedbi s istim tromjesečjem 2016. porasle za 4,3 posto, na što je najviše utjecao rast cijena sjemena i sadnog materijala, za 14,6 posto. Cijene gnojiva u tom su razdoblju porasle 7,7 posto, cijene energije i maziva za 6,3 posto, veterinarskih usluga tri posto i stočne hrane za 0,7 posto.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Kuna je sve jača i jača na sto umjetnih načina kao što je i ovaj.

.

predlažem da se kapetanu Piccardu plaća obračunava i isplaćuje u eurima i povećava svake godine za službenu stopu inflacije u eurozoni

inflacija ima da probije warp brzinu.. trebaju li kapetanu Piccardu nove naočale?

New Report

Close