Rafinerija Brod u remontu: Građani Slavonskog Broda dobili godinu dana odmora od onečišćenja

Autor: VLM , 31. siječanj 2019. u 09:59
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Otkako su prije jedanaest godina novi vlasnici Rusi obnovili proizvodnju u rafineriji, za građane susjednog Slavonskog Broda počeli su problemi sa zagađenim zrakom. Hoće li u idućih godinu dana Brođani napokon “prodisati”?

Rafinerija nafte u Brodu (BiH), koja je zbog zastarjele tehnologije veliki onečišćivač zraka, prekinula je proizvodnju 9. siječnja, rekao je resorni ministar, a uprava rafinerije koja je u ruskome vlasništvu i gomila gubitke navodi da je riječ o remontu koji bi mogao potrajati najmanje godinu dana.

Citirajući ministra energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića, bosanskohercegovački portal Capital ustvrdio je da je zapravo krajnje neizvjesno kada će proizvodnja u ovoj rafineriji uopće biti nastavljena jer su nejasni i razlozi prekida. Iz uprave rafinerije najavili su tek da u ovoj godini, zbog remonta, neće biti primarne prerade i da neće uvoziti sirovu naftu, već će svoje kupce opskrbljivati preko tvrtke Gazprom, odnosno Naftne industrije Srbije.

– U rafineriji vjerojatno imaju razloga za dugi remont. Možda su neki organizacijski uvjeti ili pak stanje na tržištu razlog zbog kojega se tamo kasnije kreće s proizvodnjom. Nije ništa neuobičajeno da se velike tvrtke međusobno snabdijevaju tamo gdje im je najjeftinije i najprihvatljivije. Velike korporacije idu na maksimiranje svoje dobiti optimiranjem svih proizvodnih kapaciteta. Ako se nekome isplati da ne proizvodi sam, nego da uzme od nekoga drugog, to je u tržišnoj ekonomiji vrlo legitimna i normalna priča – kaže dr. Viktor Simončić, neovisni stručnjak iz područja zaštite okoliša.

Otkako su prije jedanaest godina novi vlasnici Rusi obnovili proizvodnju u rafineriji, za građane susjednog Slavonskog Broda počeli su problemi sa zagađenim zrakom. Hoće li u idućih godinu dana Brođani napokon “prodisati”?

– Brođani će, što se tiče rafinerije, udisati samo malo čišći zrak, ali on neće biti do kraja čist dok se ne riješi problem kućnih ložišta i transporta. Jer, prema mojoj gruboj procjeni, ako se izuzmu neke rijetke ekstremne situacije, 90 posto onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu izvire iz lokalnih kućnih ložišta i iz transporta. Ta onečišćenja nemaju veze s rafinerijom – istaknuo je Simončić.

Komentirajte prvi

New Report

Close