Radio u Njemačkoj 12 sati dnevno, a nije dobio ni hrvatski minimalac

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Plaća mu je isprva uredno stizala, no nakon nekoliko mjeseci rada, počeli su problemi.

Sve više radnika posao traži u Njemačkoj. No i u uređenoj zemlji poput Njemačke ima, nažalost, poslodavaca koji neisplaćuju plaće i zakidaju radnike za brojna prava.

Događa se tako da ljudi za svoj teški rad ne dobiju ni minimalnu plaću. Tko ih je prevario i kako stati na kraj izrabljivanju radnika? 

Kako javlja N1, sugovornik HTV-a je na gradilištima u Njemačkoj radio i po 12 sati, a za to nije dobio ni hrvatski minimalac. Plaća mu je isprva uredno stizala, no nakon nekoliko mjeseci rada, počeli su problemi. Tvrtka za koju je radio ostala mu je dužna oko 2 tisuće eura. No, on nije jedini. Javilo se desetak radnika koje je poslodavac zakinuo za plaće.

Dragana Bubulj iz projekta Njemačkog saveza sindikata "Pravedna mobilnost - socijalna, pravedna i aktivna sloboda kretanja radnika" kaže kako ima mnogo načina na koje se može zaposliti u Njemačkoj. Jedan od njih je upućivanje radnika, iz zemlje u kojoj radnik boravi. Radnik misli da mu, ako radi u Njemačkoj, pripadaju i neka prava. Tek kad nam se obrate shvate što to znači biti upućeni radnik, izjavila je Bubulj.

Takvi upućeni radnici, koji rade na zapadu, a plaću primaju kao da rade kod kuće na istoku, pomoć mogu potražiti u uredu Pravedne mobilnosti. Besplatna je, na materinskom jeziku radnika, a obratiti im se može putem telefona ili e-maila. Oni stupaju u kontakt s poslodavcem, zahtjevaju isplatu plaće, ili obezbeđivanje uživanja prava radnika koja im po zakonu pripadaju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve