Radio u Njemačkoj 12 sati dnevno, a nije dobio ni hrvatski minimalac

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Plaća mu je isprva uredno stizala, no nakon nekoliko mjeseci rada, počeli su problemi.

Sve više radnika posao traži u Njemačkoj. No i u uređenoj zemlji poput Njemačke ima, nažalost, poslodavaca koji neisplaćuju plaće i zakidaju radnike za brojna prava.

Događa se tako da ljudi za svoj teški rad ne dobiju ni minimalnu plaću. Tko ih je prevario i kako stati na kraj izrabljivanju radnika? 

Kako javlja N1, sugovornik HTV-a je na gradilištima u Njemačkoj radio i po 12 sati, a za to nije dobio ni hrvatski minimalac. Plaća mu je isprva uredno stizala, no nakon nekoliko mjeseci rada, počeli su problemi. Tvrtka za koju je radio ostala mu je dužna oko 2 tisuće eura. No, on nije jedini. Javilo se desetak radnika koje je poslodavac zakinuo za plaće.

Dragana Bubulj iz projekta Njemačkog saveza sindikata "Pravedna mobilnost - socijalna, pravedna i aktivna sloboda kretanja radnika" kaže kako ima mnogo načina na koje se može zaposliti u Njemačkoj. Jedan od njih je upućivanje radnika, iz zemlje u kojoj radnik boravi. Radnik misli da mu, ako radi u Njemačkoj, pripadaju i neka prava. Tek kad nam se obrate shvate što to znači biti upućeni radnik, izjavila je Bubulj.

Takvi upućeni radnici, koji rade na zapadu, a plaću primaju kao da rade kod kuće na istoku, pomoć mogu potražiti u uredu Pravedne mobilnosti. Besplatna je, na materinskom jeziku radnika, a obratiti im se može putem telefona ili e-maila. Oni stupaju u kontakt s poslodavcem, zahtjevaju isplatu plaće, ili obezbeđivanje uživanja prava radnika koja im po zakonu pripadaju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!