Prvi nacrt još rigoroznijeg zakona: Tko drugi put napuše 0,5 promila ostaje bez automobila

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2018. u 09:45
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ako vozilom prođete kroz crveno svjetlo ostat ćete bez vozačke dozvole, ako na autocesti vozite 50 kilometara više od dopuštenog možete završiti do 60 dana u zatvoru.

Isto toliko možete otići u zatvor i ako ste prošli kroz više crvenih svjetla na semaforu za redom. Ako ste se više puta vozili u pogrešnom smjeru ili ste se više puta odbili alkotestirati oduzet će vam se automobil. Vožnja desnom trakom po autocesti jednako je jedan negativan bod…

Ovo je samo dio restriktivnih mjera koje u novom prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama predlaže Ministarstvo unutarnjih poslova. Jutarnji list je dobio na uvid prijedloge izmjena Zakona koje MUP radi zajedno za Fakultetom prometnih znanosti. Ministar Davor Božinović nedavno je najavio puno restriktivnije mjere, posebno za recidiviste, a cilj je, ističe, smanjiti broj nesreća i smrtno stradalih na prometnicama.

Možda najzanimljiviji dio nacrta odnosi se na mogućnost oduzimanja automobila. Tako se predlaže uzimanje automobila vozaču koji je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za vožnju u krivom smjeru, odbio alkotestiranje, vozio auto a vozačka dozvola mu je oduzeta, u krvi mu je izmjereno između 0,5 i 1,5 promila, za vožnju u naselju 50 kilometara brže od ograničenja. Na koji vremenski rok bi se vozilo oduzimalo nije poznato.

ODUZIMANJE VOZILA VOZAČU KOJI JE DVA PUTA PRAVOMOĆNO KAŽNJEN ZA:

– vožnju u suprotnom smjeru

– vožnju u naselju 50 kilometara brže od propisanog

– nezaustavljanje na više znakova crvenog svjetla na semaforu

– odbijanje alkotestiranja i testiranja na opojne droge

– vožnju iako je vozačka dozvola oduzeta

– količinu alkohola u krvi 0,5 – 1 promil i 1 – 1,5 promila

– odbijanje alkotestiranja i testiranja na opojne droge prilikom prometne nesreće

Komentari (6)
Pogledajte sve

Prijedlog zakona je glupost. U Njemačkoj praktički nema ograničenja na autocestama, a imaju neusporedivo manje nesreća! Jedina svrha ovih lopova je napuniti državni proračun kaznama! Ako stvarno žele smanjiti nesreće, neka saniraju kvalitetno sve ceste, neka naprave prave autoceste ( a ne onaj shit od istarskog y koji nema ni zaustavni trak) te neka ukinu sve poreze na vozila do 160.000 kuna da ljudi voze sigurne aute s normalnim i naprednim sustavom kočenja, a ne krntije stare 15 godina!

ajde konačno nešto i pametno samo ako zaživi

pametno bi bilo za drugi put kupiti neku jeftinu rku

Ako na autocesti vozis vise od 50 kmh, ne 60 dana zatvora, vec 180 dana. Tako da covjek izgubi posao i da seli van.

New Report

Close