Prva e-dražba za TLM u siječnju, početna vrijednost 565 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 02. studeni 2016. u 22:00
Traju pregovori Impola o otkupu razlučnih prava od HETE i HPB-a/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Otkupom tražbina osiguranih razlučnim pravima od Jadranske banke u sanaciji došli su u poziciju banke kao hipotekarni vjerovnik ‘težak’ 190 mil. kn.

Sa zanimanjem se očekuje Finin oglas o prodaji imovine TLM-a u sustavu elektroničke javne dražbe. Dosad je tako prodana imovina u 50-ak ovršnih predmeta, pa će se novi sustav praktički testirati na imovini procijenjenoj na oko sto milijuna eura. Navodno je pitanje dana objava oglasa, nakon čega će se pokazati hoće li novi sustav ubrzati tijek stečaja, s obzirom na to da je cilj sačuvati aluminijsku djelatnost i vratiti TLM na pozicije velikog izvoznika.  

Naime, po novom Stečajnom zakonu imovinu šibenske tvrtke prodavat će Fina, a ne Trgovački sud. Vjerovnici su sve potvrdili, zaključak o prodaji imovine kao gospodarske cjeline već je otišao sa zadarskog suda na Finu, i po njemu treba postupiti, što znači objaviti datum prve dražbe. Postoje četiri zakonska kruga dražbovanja, s utvrđenim pragovima ispod kojih se imovina ne može prodati, i stoga je trenutačno nepoznanica hoće li Fina objaviti i datum održavanja za drugu, treću i četvrtu dražbu. Ti su rokovi po nekima bitni i zbog dana kad će licitirati slovenski Impol, koji u stečaju TLM-a radi kroz ugovor o najmu.

Sigurno će se natjecati, tvrde izvori bliski Impol-TLM-u, preko kojeg se i odvija poslovanje u Šibeniku, no čekat će da Fina objavi oglas kako bi donijeli odluku u kojem trenutku će pristupiti e-dražbi. Njihova ulaganja u osvajanje TLM Aluminiuma već iznose oko 400 milijuna kuna. Otkupom tražbina osiguranih razlučnim pravima od Jadranske banke u sanaciji došli su u poziciju banke kao hipotekarni vjerovnik koji je 'težak' 190 milijuna kuna. Još oko 160 milijuna kuna iznose potraživanja Impola kao stečajnog vjerovnika (drugi viši isplatni red), a isto su realizirana otkupom bančinih tražbina. Daljnjih 40 milijuna kn iznose ulaganja u remont postrojenja (zbog požara i slabog održavanja), što je podatak iz konsolidiranih izvješća Grupe Impol za prvih devet mjeseci.

Potvrđeno nam je i da traju pregovori o otkupu razlučnih prava od HETE i HPB-a, čime Impol kani učvrstiti poziciju razlučnog vjerovnika u predstojećoj licitaciji. Od Finine objave datuma dražbe kreće sve što je bitno za prodaju. To znači oglas o prodaji koji traje dva mjeseca, što je propisano, kad na red dolazi dražba koja traje osam dana. S obzirom na visoki datum, očekuje se da će ona biti u siječnju.

Procjenu vrijednosti imovine utvrđene na 753 milijuna kuna sačinili su sudski vještaci, skupština vjerovnika to je  prihvatila, no tržiše će pokazati koja je prava vrijednost. Na prvoj je dražbi kao početna cijena utvrđen iznos od 3/4 vrijednosti, odnosno 565 milijuna kuna. Minimalna zakonska cijena potom se spušta na 376 milijuna te u trećem krugu na 188 milijuna, dok bi na četvrtoj dražbi koja se ovdje ne očekuje početna cijena za nametanje iznosila – jednu kunu. Iako je razlučni vjerovnik, Impol je u istoj poziciji kao i svaki drugi potencijalni kupac: mora položiti jamčevinu i izlicitirati nominalni iznos. Jamčevina je 10% procijenjene vrijednosti, ili 75 mil. kuna, pa u obzir dolaze samo ozbiljni kupci, što krug, čini se, sužava na Slovence. 

Finin sustav

Do rujna 748 e-dražbi 
Do sredine rujna u sustavu e-javne dražbe zakazano je 748 elektroničkih javnih dražbi od kojih je 391 postupaka završilo, a 357 ih je u tijeku. U tom je razdoblju Fina zaprimila 31 rješenje o dosudi, što konkretno znači da joj je u navedenom broju slučajeva nadležni sud dostavio rješenje kojim se predmet prodaje dosuđuje kupcu koji je sudjelovao u e-dražbi. Navedeni broj nije i konačni broj predmeta prodanih putem elektroničke javne dražbe, navode iz Fine, budući da u ostalim predmetima nadležni sud nije još dostavio odluku o kupcu.

Komentirajte prvi

New Report

Close