Pršut i kulen dogodine će u Japan

Autor: Ana Blašković, Božica Babić , 11. svibanj 2015. u 14:34
Japanci žele uživati u hrvatskim mesnim proizvodima/H. Jelavić/PIXSELL

Izvoz u Japan dugotrajan je postupak, počeo je prije četiri godine, uključuje razmjenu velika broja dokumenata.

Domaćoj mesnoj industriji već iduće godine moglo bi se širom otvoriti tržište Japana.

Ne iskrsnu li neprediviđeni problemi, dotad bi japanska vlada mogla dati konačno zeleno svjetlo za uvoz svježeg mesa i mesnih prerađevina, posebno pršuta i kulena, u Zemlju Izlazećeg Sunca. Naime, japanski veleposlanik u RH Keiji Ide za Poslovni dnevnik otkriva kako su dvije dame, zaposlenice japanskog ministarstva poljoprivrede, potkraj ožujka završile posjet Hrvatskoj, a njihova zadaća bila je ustanoviti zadovoljava li hrvatska mesna industrija zahtjevne kriterije za izvoz na to dalekoistočno tržište. Bile su u inspekcijskom nadzoru u Hrvatskom veterinarskom institutu, farmama svinja i goveda, graničnim veterinarskim postajama, klaonicama, regionalnim veterinarskim uredima te objektima za preradu i proizvodnju mesnih proizvoda.

 

10godina

trajale su procedure za izvoz u Japan u mnogim državama, kod nas bi sve trebalo biti gotovo za četiri godine

"Nakon obavljena posjeta ekspertni tim nas je izvijestio da se hrvatska strana vrlo dobro pripremila za nadzor te su bili vrlo zadovoljni. Općenito, nisu imali većih zamjerki o hrvatskom sustavu, no još ima posla prije konačnog zaključka", kaže veleposlanik Ide. Ključna zamjerka, objašnjava, vezana je uz pojavu svinjske kuge u Hrvatskoj, pa će se svi podaci vezani uz tu bolest svinja detaljno proučiti. Kad je riječ o tome kad bi se proces mogao privesti kraju, veleposlanik ističe kako to ovisi od zemlje do zemlje. "Želimo poručiti hrvatskim prijateljima da ćemo ozbiljno razmotriti zahtjev i da nam još treba neko vrijeme. Japanci žele uživati u vašim mesnim proizvodima, no moramo biti odgovorni i prema japanskom narodu", poručuje.

Pomoćnica ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Mirjana Mataušić Pišl kaže da je postupak vezan za izvoz u Japan počeo nakon što je Uprava koju vodi posredovanjem HGK zaprimila zahtjeve više tvrtki o namjeri izvoza proizvoda od mesa u Japan. U aktivnosti je uključeno i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, odnosno Veleposlanstvo RH u Tokiju, koje je preuzelo kontakt s japanskim ministarstvom poljoprivrede.  Izvoz u Japan dugotrajan je i složen postupak, uključuje razmjenu velika broja dokumenata u kojima se opisuje cjelokupni sustav proizvodnje, prerade i distribucije mesnih proizvoda, uz dokazivanje da se takve djelatnosti obavljaju u skladu s visokim standardima sigurnosti i higijene hrane koji vrijede i u Japanu.

Posebna zadaća u postupku odobravanja izvoza bila je i dokazivanje učinkovitosti i efikasnosti službenih kontrola koje provodi veterinarska inspekcija u proizvodnji mesnih proizvoda u Hrvatskoj, objašnjava pomoćnica ministra. "Kolika je složenost procedure izvoza u Japan, najbolje govori podatak da je cjelovit postupak kod mnogih država u prosjeku trajao deset godina, a kod nas bi trebao biti završen u roku četiri godine", ističe Mataušić Pišl i ne skriva zadovoljstvo ne samo zbog te činjenice nego i podatka da su iz Tokija dobili pismo zahvale za iskazanu učinkovitost. Očekuje da će najkasnije u roku godinu dana, odnosno u ožujku 2016., u Hrvatsku stići konačno izvješće o dopuštanju izvoza mesnih proizvoda u Japan.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close