Prosječna neto plaća za veljaču 5.565 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2015. u 15:21
Foto: Igor Kralj / Pixsell

U odnosu na veljaču prošle godine, prosječna je neto plaća za drugi mjesec ove godine bila viša za 138 kuna ili nominalno za 2,5 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za veljaču ove godine iznosila je 5.565 kuna, što je 91 kunu ili nominalno 1,6 posto manje od prosjeka isplaćenog za siječanj ove godine, pokazuju u srijedu objavljeni prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na veljaču prošle godine, prosječna je neto plaća za drugi mjesec ove godine bila viša za 138 kuna ili nominalno za 2,5 posto.

U osvrtu na prve podatke DZS-a o plaćama za veljaču, analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) ističu kako je na mjesečnoj razini, u veljači u odnosu na siječanj, zabilježen uobičajeni pad neto plaće s obzirom na utjecaj manjeg broja radnih dana u veljači u odnosu na siječanj.

Rast pak na godišnjoj razini velikim je dijelom rezultat utjecaja promjena u oporezivanju dohotka.

Napominjući kako su potrošačke cijene u veljači bile 0,4 posto niže nego u veljači prošle godine, analitičari HGK ističu kako je rast realne neto plaće bio nešto viši od rasta nominalne plaće te je realni rast iznosio 3 posto.

"Nakon siječnja, i u veljači je zabilježen nominalan i realan rast neto plaća na godišnjoj razini, što je dijelom rezultat utjecaja provedenih promjena u oporezivanju dohotka te deflacijskih kretanja. U nastavku godine ne očekujemo promjene u tendenciji kretanja visine plaća, na što će utjecati slab gospodarski oporavak i skromni pomaci na tržištu rada", ističu iz HGK.

Napominju pak kako će se, zbog izvršenih poreznih promjena, nastaviti povoljnije kretanje neto plaće u odnosu na bruto plaću.

Po prvim podacima DZS-a, prosječna bruto plaća u pravnim osobama za veljaču ove godine iznosila je 7.837 kuna.

U odnosu na siječanj to je 140 kuna ili 1,7 posto manje, a prema prošlogodišnjoj veljači za 28 kuna ili nominalno 0,4 posto više.

Analitičari HGK zamjećuju da Hrvatska i Slovenija, u odnosu na slične zemlje, i u veljači imaju prosječnu mjesečnu bruto plaću višu od tisuću eura (1.017 odnosno 1.516 eura). Naime, po podacima koje iznose, prosječna mjesečna bruto plaća u Poljskoj iznosila je 953 eura, u Mađarskoj 766 eura, u Crnoj Gori 732 eura, u Bosni i Hercegovini 650 eura te u Srbiji 485 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close