Prošeku i teranu otvoren put na police europskih trgovina

Autor: Božica Babić , 23. srpanj 2013. u 22:00
Glasajući za nesmetanu prodaju zaliha vina većina članica EU dala potporu hrvatskim vinarima/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Glasajući za nesmetanu prodaju zaliha vina većina članica EU dala potporu hrvatskim vinarima.

Teranu i prošeku otvoren je put na police vinoteka i trgovina pa vinari mogu, makar privremeno, odahnuti.

Naime, sve količine svih vrsta vina proizvedene do 30. lipnja 2013. i označene prema nacionalnom sustavu koji je vrijedio do tog roka smiju se nesmetano plasirati na tržište. To konkretno znači da sve zalihe iz podruma, neovisno jesu li na odležavanju ili su pripravne za punjenje boca, zaključno s berbom iz 2012. godine, kao i butelje koje su možda sklonjene u skladišta maloprodaje, imaju slobodan put do nepca mnogih vinoljubaca. Za ovaj preokret, nakon višetjednih sporenja o zabrani prodaje prošeka i terana s danom ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije radi izravnog protivljenja Italije i Slovenije, zaslužna je odluka Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta za vino i alkohol pri Europskoj komisiji.

Članovi Odbora su predstavnici svih država članica, a kako je nova Uredba u svezi prijelaznih zaliha, koja dopušta i trženje prošeka i terana usvojena 9. srpnja (uz primjenu od 1.7.2013.) kada je Hrvatska već bila u punopravnom članstvu Unije ta je mjera automatizmom postala važeća i za sve naše vinare. Odluka o nesmetanoj prodaji svih zaliha navodno je donesena velikom većinom glasova članova Odbora. Vinska uredba bi, doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, radi prevođenja na sve jezike uz pravno revidiranje odluke u službenom glasniku EU mogla biti objavljena tijekom kolovoza.  Premda se na Odboru zapravo nije raspravljalo o prošeku i teranu nego o ukupnim zalihama vina na zajedničkom tržištu svih članica Unije zaključak usvojen glasovima većine izravno potvrđuje da su članovi Odbora štiteći interes svojih vinara istodobno dali potporu i hrvatskim proizvođačima prošeka i terana.

Ta činjenica ne umanjuje ovu dobru vijest, a kroz dobiveno prijelazno razdoblje bit će lakše nastaviti bitku podastiranjem brojnih kako povijesnih tako i tehnoloških argumenata da hrvatski prošek i talijanski prosecco, odnosno slovenski i hrvatski teran uopće nisu istovjetan proizvod. Ministarstvo poljoprivrede, ističu na toj adresi, u suradnji s vinarima pokušat će iznaći najbolja rješenja da prošek i teran ostanu na tržištu i nakon prodaje ovih zaliha. 

Novi zahtjev

I Varaždinci žele oznaku EU izvornosti

Ipak se kreće, premda puževom brzinom. Istarski pršut dobio je društvo, udruga "Zeljari" iz Vidovca nedaleko Varaždina krenula je u ishođenje oznake EU izvornosti za Varaždinsko zelje. Europska komisija njihov je zahtjev stavila u postupak 25. lipnja ove godine. Nacionalnu oznaku izvornosti Varaždinci su dobili u studenom 2011. Dulje od pola stoljeća bilježe sljedivost proizvodnje, a od 1967. kada je utvrđena prva službena lista domaćih sorti sjemena Varaždinsko zelje je stalno na listi.   

Komentirajte prvi

New Report

Close