Projektom od 430 mil. eura stranci Braču donose 43.000 noćenja godišnje

Autor: Saša Paparella (VLM) , 30. kolovoz 2013. u 17:50
PD

Inozemni ulagači nedavno su projekt proširili klinikom za onkologiju, pa sada obećavaju ukupno 1000 novih radnih mjesta.

Usvoji li Skupština Splitsko-dalmatinske županije izmjene i dopune svog prostornog plana, trasirat će put da već 2015. godine na Braču počne gradnja 430 milijuna eura vrijednog projekta zdravstvenog turizma, koji bi zaposlio gotovo 1000 ljudi. Zdravstveni centar imat će pogled na more, Hvar, Korčulu i Vis, ali bez napadanja obale: gradit će se u unutrašnjosti, kilometar i pol od mora te na 500 metara nadmorske visine, na visoravni položenoj zapadno od Vidove gore.

“Prođe li prostorni plan Županiju, a to bi se po našim saznanjima moglo dogoditi do kraja listopada, na potezu je općina Nerežišće, koja treba izraditi svoj urbanistički plan uređenja. Vjerujem da to neće biti problem, jer cijela općina na čelu s načelnikom Lovrom Kuščevićem snažno podržava naš projekt, znajući da on znatno povećava prihode lokalne samouprave i državnog proračuna i kreira nova radna mjesta. Nakon što općina obavi svoje, trebat će nam oko godinu dana za dobivanje građevinske dozvole. Vjerujem da ćemo svu dokumentaciju riješiti da proljeća 2015., a onda počinjemo graditi. Gradimo fazno, plan nam je u pet godina dovršiti najmanje jednu cjelinu, tako da bi u njoj mogli primati klijente već 2020.”, otkriva nam Željko Holik, menadžer projekta pod radnim nazivom Medis Brachia. 

Proaktivna općina

Projekt je počela Verica Trust AG iz švicarskog Zuga, tvrtka za upravljanje kapitalom. Njezini su predstavnici potkraj 2008. uručili pismo namjere vlastima općine Nerežišće, pod koju spada područje budućeg zdravstvenog centra. U početnoj fazi bilo je predviđeno investirati 30-ak milijuna eura u Hrvatsku. Dio novca uložen je za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za projekt na Braču, a ostatak je usmjeren na razvoj još dviju turističkih zona. Time je završila prva faza razvoja projekta, a daljnje upravljanje projektom preuzeo je malteški CLH Holdings.   

Prvotno je projekt težio 270 milijuna eura, koliko bi koštale četiri specijalističke klinike: internistička, za kirurgiju, za opstetriciju i ginekologiju, te klinika za djecu s problemima u razvoju, uz koje se gradi dijagnostički centar i nekoliko hotela. Ulagači su nedavno odlučili projekt proširiti za novih 160 milijuna eura, koliko stoji klinika za onkologiju, odnosno centar za liječenje tumora ionskim zračenjem, uglavnom namijenjen pacijentima s vrlo kompliciranim slučajevima tumora.

“U radijusu od tri sata leta od bračkog aerodroma živi 860 milijuna ljudi. Sigurni smo da će među njima biti zainteresiranih za naše usluge, jer mogućnost tretmana ionskim zračenjem pruža svega nekoliko zemalja”, kaže Holik. Pacijente i njihovu pratnju treba negdje smjestiti, pa se gradi hotel koji će imati 340 kreveta kvalitete pet zvjezdica i još 420 kreveta kvalitete četiri zvjezdice. Pregovori s nekim poznatim hotelskim lancima u tijeku su. Računa se da će pacijenti klinike za onkologiju u prosjeku na Braču ostajati po mjesec dana, a povede li svatko od njih po još jednog pratitelja, to će godišnje generirati 43.000 noćenja. Hotel će biti popunjen cijelu godinu, što produžava turističku sezonu. Planira se podići i kongresni centar, kao i zatvoreni bazen s grijanom morskom vodom. 

Prilika za Jadrankamen

Holik najavljuje neinvazivnu gradnju, dakle gradit će se na velikoj površini ali s nižom katnosti, uglavnom u razini prizemlja. Plan je da barem dio zgrada ima zeleni, travnati krov, a vanjski zidovi bit će presvučeni bračkim kamenom, pa će posla biti i za Jadrankamen i druge kamenoresce.  

Od spomenutih 1000 novozaposlenih oko četvrtinu će ih imati fakultetsku diplomu, a od toga će ih 160 raditi u klinici za onkologiju.

“Barem 100 vrhunskih stručnjaka morat ćemo sami odškolovati, ipak je riječ o zadnjoj riječi tehnologije i tretmanima koji su se počeli koristiti tek zadnjih 20-ak godina. Samo investicija u onkološki centar vrijedi 160 milijuna eura, a zapošljava 144 stručnjaka, što znači da svako od tih stotinjak radnih mjesta košta po milijun eura i više”, kaže naš sugovornik. 

Spas pacijentima i lokalnoj zajednici

Klinika spašava aerodrom?

Ove je godine asfaltirana cesta koja vodi od Nerežišća prema naselju Vela Farska na južnoj obali otoka, a prolazi blizu budućeg zdravstvenog centra. Investitor će sagraditi priključnu cestu te, ako to projekt bude tražio, asfaltirati još jednu, koja vodi do aerodroma Brač. Taj aerodrom, u vlasništvu hotelijera Jake Andabaka, umalo je zatvoren zbog nerentabilnosti. 

Liječenje kočenjem iona

Tretman ionskim zračenjem koristi se uglavnom za slučajeve tumora gdje je operacija teško izvediva, a klasično zračenje nije primjereno zbog, primjerice blizine očnog živca. Metodu je uvela jedna japanska klinika. Ion se u akceleratoru snažno ubrza a onda naglo zakoči točno na mjestu tumora, i tom energijom se razbijaju stanice raka, bez opasnosti za zdravo tkivo.

Komentari (3)
Pogledajte sve

A naravno da to opet vodi do devastacije obale jer će općina Nerežišće koja nema nijedno mjesto na obali htjeti marinu i dr.

Još gore da se ne gradi na obali, područje Vidove gore vrijednije je od ukupne bračke obale i trebalo bi se bolje zaštititi.

Sjajna ideja …..treba ustrajati!

New Report

Close