Proizvodnja jedne kune košta 3,29 kuna. Dobro ste pročitali!

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatski novčarski zavod cijene proizvodnje kovanica čuva u tajnosti, no ona se može izračunati

Prije otprilike godinu dana poslali smo Hrvatskom novčarskom zavodu upit u kojem ih tražimo da nam objasne koliko stoji proizvodnja kovanica u Hrvatskoj. Do danas odgovor nismo dobili jer se takva vrsta informacije drži u tajnosti.

No, na forum.hr-u je jedan od korisnika pokazao kako cijenu kovanica nije teško izračunati pa smo na taj način izračunali i mi. Proizvodnju kovanice od jedne kune građani hrvatske plaćaju 3,29 kuna. Ovo je samo trošak metala, no kada se toj brojci pridoda i trošak rada ljudi, uređaja za proizvodnju i ostalog, cijena još dodatno skače.

Ovakva je računica:

Hrvatski novčarski zavod na svojim stranicama navodi sastav kovanice: 65% bakra, 23,2% nikla, 11,8% cinka, a masa cijele kovanice je 5 grama.

Prema tečaju objavljenom na stranicama Hrvatske narodne banke 1 euro jest 7,56 kuna, a na stranicama  Kemijsko- tehnološkog fakulteta u Splitu stoji kako je cijena čistog bakra 26.10 € (500 g), Cinka 39.60 € (500 g) te nikla 96.60 € (500 g)

Kovanica = 5 g

65% bakra = 3.25 grama
23,2% nikla = 1.16 grama
11,8% cinka = 0.59 grama

_________________________
65% bakra = 1.26 kuna
23,2% nikla = 1.69 kuna
11,8% cinka = 0.34 kuna

Sve zajedno, cijena jednog 'slavuja' je 3,29 kuna.

Europa također taji koliko stoji proizvodnja jednog eura, no Amerikanci su počeli prošle godine razmišljati kako da smanje cijenu proizvodnje svojih kovanica.  Naime, cijena proizvodnje jednog penija košta čak 2,4 centa pa je reagirao Federalni odjel za budžet i financije koji je najavio kako će u 2013. godini na proizvodnji kovanica uštedjeti 57 milijuna dolara. To će napraviti tako što će pojeftiniti cijeli sustav proizvodnje jer kako kažu, nije logično da proizvodnja kovanice košta i više no dvostruko nego što ona sama vrijedi.

Komentari (6)
 • Duba84
  Duba84 19:42 27.2.2013.

  Gluplji članak u životu nisam vidio!
  I na to se svodi naše novinarstvo i medijski prostor. U nedostatku stručnosti i ideja, surfanjem po bespućima Interneta, forumaške baljezgarije se pretvara u dnevene članke s pompoznim naslovima s izjavnim rečenicama i naglašavanjem “Dobro ste pročitali!”
  Copy/paste novinarstvo neuke novinarke, kvazi poslovnog portala, zatim dobiva novu dimenziju kada drugi “linked based” portali prenesu ovakve vijesti, te ih 200-tinjak ljudi podijeli na društvenim mrežama, a besposličarska i neradnička masa sve to guta i onda o tome priča kao dokazanoj činjenici.
  Za provjeru gluposti navedenih u članku, kojeg moram komentirati jer je prezentiran kao vijest (naravno da je tekst ostao samo na forumu, komentiranje niti bi bilo potrebno, a niti bi imalo smisla) treba ravno 10ak minuta. Ali posao je tu da se odradi, pa se ide doma, ionako nije vrijedan plaće, pa se onda kao referenca za cijene metala stavlja home page Kemijskog fakulteta i sl.
  Neću dalje, nije potrebno…

 • crnaguja
  crnaguja 10:25 27.2.2013.

  To je ko likovi iz Alana Forda. Falsificirali su novčanice od 20 dolara, da bi nakon nekog vremena izračunali da biznis nije dobar jerbo štampanje svake košta 23.50. Onda su prešli na novčanice od 25 dolara, no pojavio se novi problem a taj je da takve ne postoje..

 • Malo_mira
  Malo_mira 9:02 27.2.2013.

  Moš si mislit!

  A proizvodnja jedne novčanice od 1000 kn dođe 50 lipa. I onda, tko je na gubitku ovdje?

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!