Privatni ulagači odustaju, IMZ Gradu Zagrebu?

Autor: Marija Crnjak , 08. siječanj 2015. u 22:00
Mogući ishod privatizacijske trakavice prelazak je iz državnog u gradsko vlasništvo/Marko Prpić/PIXSELL

Privatne je investitore demotivirala država, a u godinu dana i njima su se promijenili prioriteti. JGL ulaže, PharmaS mijenja smjer .

Iako su ulagači konačno dočekali da im Vlada pošalje poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za ulaganje u Imunološki zavod, što je trebao biti ključan korak u potrazi za strateškim partnerom, entuzijazam investitora koji su prije godinu dana ozbiljno razmatrali ulaganje u tu državnu tvrtku značajno je splasnuo.

Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, iako se i dalje planiraju javiti na poziv za kupnju dionica Imunološkog, koji bi trebao uslijediti najkasnije za desetak dana, projekt im je sve manje "napet", i to zbog niza faktora. "Investitore je najviše demotivirala neozbiljnost prodavatelja, države, koja je proces otegnula na gotovo godinu dana, znajući da u slučaju Imunološkog izraz 'vrijeme je novac' vrijedi doslovno, zbog rokova isteka proizvodnih dozvola. Ako tvrtka nema proizvodne dozvole, ne vrijedi ništa, a u slučaju kupnje investicija vrtoglavo raste. Čak i ako uspiju ignorirati politiziranje sudbine tvrtke koja je svojedobno proizvodila cjepiva i krvne pripravke, investitori su se u tih godinu dana bavili vlastitim projektima sukladno prijašnjim planovima ili novim okolnostima", kažu naši sugovornici iz sektora.

Prirodno je da su se nekima izmijenili prioriteti, bilo da je riječ o okretanju PharmaSa Luke Rajića bezreceptnim lijekovima ili pak o ambicioznim investicijama JGL. Poziv za kupnju dionica Imunološkog dobiva osam investitora koji su se javili na pozivni natječaj: Bilthoven Biologicals, Nexus Private Equity Partners (s PharmaSom), Royal Derryclare iz Dublina, JGL, Geneza, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Grad Zagreb i zagrebačka tvrtka Visia Croatica. Sukladno istupima u medijima, javnost je stekla dojam da su najozbiljniji među njima bili dvojac Nexus-PharmaS i JGL. PharmaS i Nexus pritom su početkom prošle godine objavili namjeru ulaganja 30 milijuna eura u tvrtku, za što su već bili predvidjeli prostor.

PharmaS se, međutim, pritisnut poput ostalih farmaceutskih kompanija državnom politikom rezanja u segmentu lijekova na recept, okrenuo bezreceptnim proizvodima. Lani je Rajićeva ekipa iz Popovače na tržište je izbacila četiri bezreceptna proizvoda, u ovoj godini u planu su novi – daleko je to od cjepiva i krvnih pripravaka. JGL je u Imunološkom bio zainteresiran samo za cjepiva, no bio je spreman razmotriti i proizvodnju krvnih pripravaka, ovisno o tome što će pokazati dubinsko snimanje koje se čeka mjesecima.

U međuvremenu je ušao u zahtjevnu, trostruku investiciju, gradnju Pharma Valley, osnivanje tvrtke Adria lab i razvoj JGL-a Srbija nakon preuzimanja BG Pharma, povećavši kreditno opterećenje. Zbog toga će JGL jako dobro razmisliti isplati li se ulaziti u još jedan, i to prilično neizvjestan i skup projekt. U navedenim tvrtkama ne žele davati nikakve procjene za buduće poteze, naglašavaju kako će odluke biti lakše donositi kad se dobiju rezultati dubinskog snimanja.Na kraju, paradoskalno je da se ponuda Grada Zagreba, koja se povezivala s listom želja gradonačelnika Milana Bandića, u ovom trenutku čini najizglednijom za realizaciju, pogotovo ima li se na umu da je Grad već izdvojio novac za investiciju.  

U godinu dana 100 mil. kn

Nemogući uvjeti natječaja

Vlada je kao početnu cijenu za Imunološki zavod postavila 49,30 kuna po dionici ili 7,79 milijuna kuna, uz obvezu ulagača da u godinu dana uloži 100 milijuna kuna u novu proizvodnju i osiguranje trajnog dobivanja dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme. Ulagači ističu da je to prekratak rok za sve te ciljeve.

Komentari (7)
Pogledajte sve

@ Miami, složio bi se s večinom jer ne vidim koja je razlika između sadašnjeg stanja i u slučaju da Grad uzme.

A ovo da nije za Grad eventualno ako bi oni to stavljali pod GLJZ na neki način, ali opet nema logike jer ako će i GLJ ići na prodaju što se već sto godina njavljeuje kupci će znati to vrednovati i ne davati nebulozne cifre da bi se saniralo stanje u koje je Zavod doveden.

Pa, evo Pero7.

Grad Zagreb nema pojma o proizvodnju cjepiva. Blage veze nemaju. Oni bi, bili
vlasnici, i ušli u Nadzorni odbor i imenovali Predsjednika Uprave društva.

Probelm Imunološkog su ulaganja. Treba sve srušiti, kupiti novu aparaturu,
registrirati neke nove proizvode, naći vanjsko tržište…itd,itd,,
Radne snage je previše.

Grad Zagreb ima interes oko dobiti? Dobit najprije treba stvoriti.
Ona se stvara tako- da se krvnički poslože tržišni uvjeti, krvnički
odvoji novac za krvavu tržišnu utakmicu , uz maksimalne uštede na svemu..
a to tražiti, od istih ljudi koji su uništili iMUNOLOŠKI JE besmisleno…

Grad Zagreb jednako Država. tj. državno.
U farmaceutskim djelatnostima , bilo trgovini, proizvodnju ili
drugom…posao je tako intenzivan, stručan, kompleksan i težak…da mi se
upravljanje na ovaj način- čini neozbiljno.
Primjer- Gradskih ljekarni pokazuje, koliko puno mogu zaraditi- a kako
puno izgubiti, jer – nema stvarne kontroe, ambicije, utakmice….
Po meni, Grad Zagreb će pokušati uvesti reda …ali, konačan cilj je
prodaja struke – struci!

To nije GRAD ZAGREB …U pozadini je netko treći……!

Ovo je strateški interes…nisu bezveze 02.01.2015 donijeli uredbu po hitnom postupku…
Vjerujem da su sada razne igrice i nadmudrivanja ali da će se ovo progutati na natječaju uvjeren sam…

New Report

Close