Preuzimanjem dionica Janafa Vlada prikriva novo zaduženje

Autor: Marija Brnić , 23. prosinac 2013. u 22:00
Čelni čovjek DUUDI-ja Mladen Pejnović i potpredsjednik Vlade Branko Grčić/Patrik Macek/PIXSELL

Jedini smisao transakcije između dvaju državnih institucija jest to da 600 milijuna kuna uđe u budžet.

U zadnji čas telefonskom sjednicom Vlada će usvojiti odluke kojima će osigurati dodatna sredstva koja manjkaju u državnoj blagajni, a jedna od odluka kojom će se to omogućiti je i fiktivna prodaja dionica Janafa.

Fitkivna, jer je riječ o transakciji prodaje dionica iz portfelja Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (Handa) Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP). U oba slučaja riječ je o institucijama kojima je osnivač Vlada RH, s razlikom da je Handa proračunski korisnik, a Cerp izvanproračunska ustanova. Sama transakcija nije novost, ona je najavljena još u ožujku ove godine, kod usvajanja prvog ovogodišnjeg rebalansa državnog proračuna, a računalo se da će tadašnja Agencija za upravljanje državnom imovinom, čiji je Cerp pravni sljednik, od Hande uz kreditno zaduženje za koje će Vlada biti jamac, preuzeti paket od 26,28 posto dionica za koje bi platio nešto više od 600 milijuna kuna.

Ono što je od proljeća kočilo realizaciju tog plana nije bilo samo gašenje Audio-a i osnivanje Cerp-a, nego i zakon o preuzimanju, koji je nalagao objavu javne ponude nakon stjecanja kontrolnog paketa. Nedavno su, međutim, Vlada i Sabor taj zakon korigirali, te je predviđeno izuzeće od obveze predaje ponude za otkup preostalih dionica kroz mogućnost donošenja posebnih propisa, što otvara Vladi vrata za izvedbu ovog scenarija. Sa Zagrebačke burze uoči samog donošenja vladinih odluka koje omogućuju plan s Janafovim dionicama kratko su samo odgovorili kako ne žele komentirati "aranžmane koji se odvijaju između državnih ureda i agencija".

Sama transakcija neće imati bitnog utjecaja na trgovinu tom dionicom, ali je itekako znakovito to da Kukuriku koalicija provodi rješenja kojima se kao oporba žestoko protivila. Koncem 2011. je, naime, Vlada Jadranke Kosor pokušala izvesti sličan model namirenja duga umirovljenicima, te prijenosom 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,66 posto Janafa Umirovljeničkom fondu nastojala pokriti taj dug, umjesto da ga prikaže kao deficit, što je tražila tadašnja oporba. Tu je odluku kao Vlada poništila u srpnju ove godine.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Dafacto, prodali su drzavnu imovinu da bi pokrili proracunski manjak.
Izgleda da se vise ne mogu plasirati obveznice i da je rasprodaja drzavne imovine krenula punom parom.

osjeća li se to miris bankrota u zraku??! [emo_vrtimise][emo_ooooo]

Dakle HANDA ce prodati CERP-u 600 milijuna JANAFA i staviti to u proracun za popunjavanje manjkova (place drzavnih zaposlenika, mirovine). CERP ce zaduziti za 600 milijuna tako sto ce vjerovatno staviti dio svog portfelja (drzavne imovine) kao kolateral.

Dafacto, prodali su drzavnu imovinu da bi pokrili proracunski manjak.

Izgleda da se vise ne mogu plasirati obveznice i da je rasprodaja drzavne imovine krenula punom parom.

Rekoh ja. Cim se pocnu nalaziti velika polja plina neki je veliki problem sa drzavnim financijama. Tako je bilo i na Cipru.

toliko su dugo davili da sam na kraju morao to prodati. sad će valjda početi i rasti. [emo_palacd]

u ovom članku su barem dvije potencijalno gonjive činjenice.

izmjenili su zakon o preuzimanjima kako bi mogli odraditi benignu transakciju iz lijevog u desni džep sa dionicama izmedju državnih tijela.

stopirali su to isto što sad žele sa janafom da se napravi sa crosigom kako bi mogli nakon 2 godine kad budu na vlasti jeftino dati tvrtku koja ima 32 psoto tržišta osiguranja u rh.
i ima recimo 10% atlantske plovidbe,trenutno vrijedi 52 milijuna kuna taj udio a nekad je vrijedio 50 milijuna eura.

treba li dalje?

New Report

Close