Od ljeta 2016. ni policija ni poreznici neće vas smjeti tražiti ništa više od osobne iskaznice

Autor: Bernard Ivezić , 04. travanj 2014. u 10:56
Ilustracija; Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bit će to rezultat novog zakona koji je poslan u redovnu saborsku proceduru.

Od sredine 2016. godine policiji, vojsci, matičarima, sudovima, socijalnim službama, zavodima za zapošljavanje, poreznoj upravi, HZZO-u, mirovinskom zavodu i svim ostalim predstavnicima države zakonom će biti zabranjeno od građana i tvrtki prikupljati podatke koje država o njima već posjeduje.

Bit će to rezultat novog zakona koji je Vlada u četvrtak poslala u redovnu saborsku proceduru, Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi.Iako se birokrati prema građanima i tvrtkama tako mogu ponašati već četiri godine, otkako su stupile na snagu izmjene Zakona o općem upravnom postupku, država će ih sada i formalno na to obvezati. Ministar uprave Arsen Bauk kaže da se ovim zakonom "prešetavanje" građana i tvrtki od šaltera do šaltera želi proglasiti protuzakonitim. "Građani i poslovni subjekti ne moraju znati podjelu odgovornosti u državnim tijelima i javnim službama te gubiti vrijeme istražujući gdje se mogu riješiti pojedini zahtjevi, već država to mora osigurati kroz jedinstveno mjesto u fizičkom i virtualnom svijetu", kaže Bauk.

Ne bude li većih zastoja u saborskoj proceduri, zakon bi mogao biti usvojen do lipnja. U tom slučaju, sva tijela javnog sektora imaju najviše dvije godine za prilagodbu. No, već će iduće godine svoje registre morati uvezati s novim metaregistrom, koji će postati središnji sustav za razmjenu podataka unutar države. Telekomunikacijski regulator Hakom već je raspisao javni natječaj za izradu metaregistra vrijedan 4,8 milijuna kuna bez PDV-a, koji se mora dovršiti do početka iduće godine.Darko Parić, pomoćnik ministra za e-Hrvatsku, kaže da će zakon označiti kraj starog načina poslovanja državne administracije. "Tehnički je to rješeno i sada je samo pitanje jesu li tijela javne uprave svoje poslovne procese adekvatno unaprijedila ili rade po starome", kaže Parić.Dodaje kako nema straha da će se novim zakonom ugroziti privatnost ili nacionalna sigurnost, on ne daje nove ovlasti državnim tijelima, već ih samo upućuje na to da ono što su radili papirnato sada rade elektronički, i to unutar državne uprave.

"Zbog zaštite osobnih podataka i nacionalne sigurnosti nijedno državno tijelo na ovaj način neće moći dobiti niti jedan podatak za koji nije nadležno, već samo one koje su dosad mogli tražiti", ističe Parić.Ministar Bauk objašnjava kako će građani i tvrtke kao glavni šalter prema državi imati portal Gov.hr. Na njemu će svi imati vlastiti e-mail sandučić preko kojeg će se odvijati službena komunikacija između države s jedne i građana i tvrtki s druge strane. Navodno bi dio tog sustava, najavljivan kao usluga e-Građani, trebao postati dostupan u svibnju. Kako bi to ostvarila, država planira tvrtku APIS IT pretvoriti u svoj interni IT odjel.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Volio bi ovo vidjeti [emo_palacg]

Odlicno. Ajde sad to napravit da prestane vise taj cinovnicki teror!

napokon jedan pametan zakon!

super, mene milicija uvijek traži novac, a policija me pusti

New Report

Close