Prerađivači, javite nam se, osigurat ćemo vam najjeftiniji izvoz

Autor: Suzana Varošanec , 08. lipanj 2014. u 22:00
Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe

Za Podravku i Kraš Roglićeva tvrtka plasira robu u Bugarsku i Moldaviju. Upravo pregovaraju sa Zvečevom i Sardinom.

Orbico, veliki distributer u vlasništvu Branka Roglića koji posluje na 17 tržišta EU, svoju će poslovnu mrežu po novome koristiti i za izvozni kanal.

Riječ je o novim izvoznim vratima, a širom ih otvara jedan veliki poslovni sustav koji će akatualno akvizicijom u Poljskoj premašiti milijardu eura prihoda u 2014. No, iako on u početku očekuje plasman u vrijednosti 100-njak milijuna kuna, prilika je dobrodošla jer se već danas nudi za hrvatsku prerađavačku industriju. Svi koji imaju proizvod široke potrošenje mogu nam se odmah javiti, kaže za Poslovni dnevnik vlasnik Orbica Branko Roglić pozivajući zainteresirane za izvoz.  

Jačanje prisutnosti
Objašnjava kako nije važno je li netko već izvoznik ili želi to postati. U obje varijante, odnosno i za prvi izvozni korak domaćih tvrtki koje još nisu radile na stranim tržištima, kao i za jačanje prisutnosti hrvatskih izvoznika, Orbico ima po mnogo čemu jedinstvenu polugu. U svakoj zemlji gdje grupacija posluje uspostavlja sektor koji će se baviti robom široke potrošnje, drugim riječima i s plasmanom hrvatskih proizvoda.

 "Pozivam zainteresirane da se jave, naime, svaki proizvođač iz područja prerađivačke industrije može preko Orbica plasirati svoje proizvode. Imamo kanal putem kojeg hrvatska prerađivačka industrija može ostvarivati izvoz na najjeftiniji način", kazao je Roglić. Posrijedi je, objašnjava, čisto tržišni odnos. Odredit ćemo maržu, Orbico će potrošiti koliko mora da bi se roba plasirala, a ostatak je profit Orbica. No, marža kao trošak proizvođača, tvrdi Roglić, bit će puno manja od troška koje bi inače tvrtka imala da pojedinačno u svakoj od zemalja osnuje svoje predstavništvo ili poduzeće. Na taj način za Podravku i Kraš Roglićeva tvrtka plasira u Bugarsku i Moldaviju; zasad u manjim količanama, no one polako rastu i, kaže, očekuje veći volumen.

Angažman diplomacije
Roglić upravo pregovara sa Zvečevom za cijelu grupaciju, ali i s tvornicom Sardina iz Postira za više zemalja. Sardinine proizvode već plasira u BiH i Srbiju te na Kosovo, uostalom kao i slovenske Fructalove sokove te Laško i Union pivo. U plasmanu hrvatskog vina u druge zemlje, kaže, akcent je na crnim vinima s Pelješca, a to su Dingać i Postup."Od samog početka moja ideja je bila da se kroz Orbico izvozi. Nakon što smo ušli u niz velikih zemalja, sad se otvaraju vrata za realizaciju te ideje", kaže Roglić dodajući da je Orbico u posljednje dvije godine počeo raditi u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. S njegovom je idejom prije desetak dana upoznat ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a prošlog tjedna predstavljena je i predsjedniku Ivi Josipoviću. Kanal koji uspostavlja Orbico u funkciji je rasta izvoza, a razvijat će se suradnji sa novom gospodarskom diplomacijom koju vodi Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova. 

Poljska

Regulator odobrio preuzimanje Navo PGD-a

Orbico je od nadležne poljske agencije dobio odobrenje koncentracije, pa će se u Poljskoj 1. srpnja provesti preuzimanje većinskog udjela u tamošnjnoj tvrtki Navo Polska Grupa Dystrybucyjna(PGD). Potvrdio je to Poslovnom dnevniku vlasnik Orbica Branko Roglić istaknuvši da Navo ima 215 milijuna godišnjeg prometa i 459 zaposlenih. Iznio je i da je plan za Navo u sljedećoj godini udvostručiti promet na više od 400 milijuna eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Valjda je cilj izvesti nesto sto skuplje, a ne najjeftinije.

New Report

Close