Predstavljen strateški razvoj Grubišnog polja za razdoblje 2015-2020.

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. studeni 2015. u 12:24
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ovaj temeljni strateški dokument definirao je smjerove i ciljeve razvoja te na najnižu razinu javnog planiranja i regionalnog razvoja donio temeljne prioritete.

Zlatko Pavičić, vanjski suradnik Poduzetničkog inkubatora, u sklopu Poslovnog uzela Grubišnog polja predstavio je Strateški razvojni program Grubišnog polja za razdoblje 2015-2020.

Ovaj temeljni strateški dokument definirao je smjerove i ciljeve razvoja te na najnižu razinu javnog planiranja i regionalnog razvoja donio temeljne prioritete. Usklađen je s dokumentima na regionalnoj i lokalnoj razini, poput turističkog master plana Bjelovarsko bilogorske županije, dok su podloga za izradu bili suradnja s vodstvom Grada, upitnici i paneli te SWOT analiza.

Što je dobro, a što možemo doraditi bila je misao vodilja kojom je Strateški program kreiran. Time su uspješno detektirani najznačajniji trenutni problemi i potrebe, poput nedovoljno razvijenog gospodarstva i poduzetništva, kao i potreba razvoja i nadogradnje poljoprivredne proizvodnje. Analiza je pokazala da dodatne probleme prosperitetu i dalje predstavljaju nezaposlenost te negativna demografska kretanja. Na tom tragu, Strateški je razvojni program u svoje ciljeve uključio i razvoj Grubišnog polja kao mjesta kvalitetnog i ugodnog življenja.

Održivo gospodarstvo planiraju temeljiti na prirodnim bogatstvima, tradiciji i mladim ljudima kojima će omogućiti razloge za ostanak. „Održivi rast počiva na rastu ljudskih potencijala i poboljšanju demografske slike.“, tvrdi Pavičić. Tome će doprinijeti popularizacija cjeloživotnog učenja i roditeljstva boljim materijalnim položajem roditelja. Osim u mladima, dio snage gospodarskog rasta leži i u učinkovitoj javnoj nabavi i jačanju administrativnih gradskih kapaciteta te kvalitetnoj gradskoj upravi.

Društvena i komunalna infrastruktura segment je unutar Strategije kojim će se obuhvatiti zaštita okoliša, obrazovna i sportska infrastruktura te briga o okolišu kroz okretanje ka optimalnom gospodarenju otpadom te korištenju obnovljivih izvora energije. Pavičić nadu polaže i u turistički aspekt grada i regije: „Turistički su kapaciteti Grubišnog polja vrlo poticajni. Planiramo osnažiti lovni turizam baziran na prirodnom bogatstvu šuma, popularizirati ribolovni i izletnički turizam te istovremeno i ulagati u jačanje smještajnih kapaciteta i dobre gastro – ponude.“.

Istaknuo je da je Republike Hrvatska ulaskom u Uniju postala i dijelom europskog sustava planiranja koji uključuje sektorske strategije i partnerske sporazume. Pavičić smatra da Grubišno polje prvenstveno treba ojačati apsorpcijske kapacitete s obzirom na to da na raspolaganju, osim mjera i europskog programa ruralnog razvoja, ima i brojne druge EU fondove.

Komentirajte prvi

New Report

Close