Predstavljen program postakademskog zapošljavanja

Autor: Marta Duić , 01. ožujak 2015. u 12:30
Program je predstavljen na Sveučilištu u Zagrebu/Žarko Bašić/PIXSELL

HGK će napraviti mrežu poduzetnika mentora, gradovi i županije će stipendirati studente, osiguranja će nuditi police osiguranja sa stipendijama za zapošljavanje, a banke kredite.

Na Sveučilištu u Zagrebu 25. veljače predstavljen je Program postakademskog zapošljavanja.

Organizatori Sveučilišta u Zagrebu i Splitu osmislili su program kojim žele pomoći hrvatskom gospodarstvu i poboljšati zapošljivost mladih akademskih građana. Program predstavlja potpuno nov i inovativan pristup u stvaranju i praćenju mladih poduzetnika od njihovog upisa na fakultete. Početak provedbe ovog programa očekuje se u srpnju. ˝Sveučilište je izvor znanja, svjesni smo manjaka koji postoje i radimo na promjenama kojima želimo ojačati strukturu poduzetništva na Sveučilištu.

 

Burilović

Preko burze mentora studentima ćemo ponuditi naša znanja te im pomoći u radu i omogućiti im susrete s gospodarstvenicima

Cilj za studente više nije samo završiti fakultet, već tijekom studija osmisliti svoj posao˝, pojasnio je Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu. Dionici će biti studentski zborovi i naravno sami studenti, gradovi, županije, Hrvatska gospodarska komora, ministarstva, banke, osiguranja, a osnovni cilj programa je poticanje akademskog poduzetništva na prediplomskoj i diplomskoj razini studija.  Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako je suradnja je najvažniji segment ovog programa. Hrvatska gospodarska komora će napraviti mrežu poduzetnika mentora, gradovi i lokalne jedinice sudjelovat će u stipendiranju studenata, osiguranja će nuditi police osiguranja sa stipendijama za zapošljavanje studenata, banke će mladim poduzetnicima osigurati kredite. Tvrde kako nisu smislili ništa revolucionarno nego samo povezali sve na jedno mjesto.

"Uvođenje poduzetništva u sve grane nužnost je današnjice. Preko naše burze mentora koja zastupa sve grane gospodarstva studentima ćemo ponuditi naša znanja i iskustva te im pomoći u radu i omogućiti im susrete s uglednim gospodarstvenicima", tvrdi Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, istaknula je kako će gradski prostori po povoljnijim cijenama uvelike pomoći mladim poduzetnicima.

"Ovo je pravac u kojem svi trebamo krenuti. Aktivnosti trebamo usmjeriti prema mladima i oni trebaju biti naša temeljna briga", poručila je Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava. Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, istaknuo je kako su brzina i fleksibilnost kojom je ovaj projekt nastao dokaz da Sveučilišta, inkubatori znanja mogu izroditi nova radna mjesta. Aktivnu podršku ovom projektu daje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje ističe da su ovakve inicijative dobrodošle. "Drago mi je da na Sveučilištu pušu novi vjetrovi i da možemo sudjelovati u stvaranju novih vrijednosti", zaključio je Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Komentirajte prvi

New Report

Close