Povlasticu za ‘mali ribolov’ dobit će samo 3500 osoba

Autor: Božica Babić , 05. siječanj 2015. u 09:59
Novim pravilima ponajviše su nezadovoljni otočani/Duško Jaramaz/PIXSELL

Ceh ribara zadovoljan novim pravilima jer još od 2008. godine traže ukidanje povlastica za 10.138 osoba.

Ulaskom u 2015. sukladno Ugovoru o pristupanju Europskoj uniji ukinuta je kategorija 'mali ribolov' za osobne potrebe s dnevnom kvotom izlova do pet kilograma riba i morskih organizama, za koju je prema podacima Ministarstva poljoprivrede povlasticu imalo 10.138 osoba na otocima i u priobalju.

Uvodi se nova kategorija 'mali obalni ribolov' za koju će povlasticu dobiti samo 3500 osoba koje na natječaju, čija se objava očekuje za tjedan-dva, budu najbolje rangirane po kriterijima prebivališta, starosne dobi, socijalnog statusa i osobnih prihoda. Svima koji izbore povlasticu za mali obalni ribolov ostaje dnevna kvota od pet kilograma i tu ribu mogu prodavati isključivo na lokalnom području. Kako se po novim pravilima nametnutim članstvom u EU i mali obalni ribolov smatra gospodarskom kategorijom svi koji dobiju ovu povlasticu moraju voditi dokumentaciju o izlovu i prodaji. Ribari koji ne izbore novu povlasticu imaju pravo na besplatnu rekreacijsku dozvolu i dozvolu za parangal, samo za rekreacijski ribolov.

Hrvatska je u pregovorima s Bruxellesom za mali ribolov tražila tek prijelazno razdoblje od pet godina, no nije ga izborila. Nije učila na primjeru Grčke, Malte i Portugala, oni su za mali ribolov dobili trajno dopuštenje jer su ga kroz Ministarstva kulture zaštitili kao lokalnu tradiciju ribarstva na svojim otocima. I dok su otočani nezadovoljni odlukom o samo 3500 povlastica za mali obalni ribolov profesionalni ribari su zapravo time dobili zadovoljštinu. Naime, Ceh ribara je od 2008. tražio od Vlade ukidanje malog ribolova uz argumentaciju o brojnim zloporabama. Vlasnici povlastica za mali ribolov, tvrdili su, ključni su izvor crnog tržišta. S brodovima skupljim od dva milijuna dolara godišnje su, bez plaćanja poreza i doprinosa izlovljavali stotine tona ribe.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pero7 , smiju loviti. Ali, moraju ulovljenu ribu -platiti,

ajd’ ohladite malo s tim hdz-agitpropom, ovo je zahtjev iz eu.

naravno, to ne znači da lijenčine iz sdp nemaju svoj dio krivnje, u ove tri godine bili su moralno i politički dužni razmontirati hdz-ov boljševizam. no oni ne da nisu ništa uradili, nego su svojim neradom još i zabetonirali najgore hdz-ove relikte, blokadu investicija, visoke poreze i činovništvo.

nema nikakvog razloga da itko na moru bude siromašan, toliko je kapitala bilo spremno za investicije da je to dosad trebao biti bogat kraj. gotovo je sa komunističkim rajem lažna mirovina+ribarenje bez plaćanja ikakvog poreza.

tko se hoće baviti ribarstvom neka plaća porez kao i svi mi drugi, a ako se nekome to ne isplati, neka se zaposli u nekoj proizvodnji.

Radi se o malom ribolovu kojim su se od stoljeća sedmog bavili najsiromašniji otočani i stanovnici Jadranskog priobalja da bi prehranili svoje obitelji.

Smjeli su loviti i kada su na vlasti bili Fašisti i Komunisti ali nesmiju kada su na vlasti SDP+HNS Kukuriku vladari.

New Report

Close