Potvrda slabije sezone: Za vikend na hrvatskim autocestama 27 tisuća vozila manje nego lani

Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

U prvih 12 dana srpnja u Hrvatsku je došlo sto tisuća turista manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Po hrvatskim autocestama proteklog je vikenda i cijelog tjedna prometovalo nešto manje vozila nego u usporedivim danima prošle godine, a koncesionari HAC i ARZ na autocestama u svojim nadležnostima zabilježili su i manji prihod od cestarine, doznaje se iz tvrtki-koncesionara autocesta.

Po podacima Hrvatskih autocesta (HAC), taj i koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) na autocestama kojim upravljaju, za vikend od 12. do 14. srpnja zabilježili su ukupno 793,6 tisuća vozila, što je za 2 posto ili oko 27 tisuća vozila manje nego u istom vikendu prošlog ljeta.

Naplatili su i 3,1 posto manje cestarine, odnosno 44,4 milijuna kuna bez PDV-a.

U cijelom proteklom tjednu, od 8. do 14. srpnja, na autocestama HAC-a i ARZ-a također je bilo nešto manje vozila nego lani, 1,6 milijuna ili tek 0,1 posto manje, dok je prihod od cestarine od ukupnih gotovo 90 milijuna kuna bez PDV-a manji za 1,2 posto.

Na Istarskom ipsilonu, po podacima tvrtke Bina-Istra, proteklog je vikenda također bio ukupno 1,2 posto manji promet sa 150,4 tisuće vozila, što je i oko dvije tisuće vozila manje nego lani.

Samo u subotu, 13. srpnja, Bina-Istra je zabilježila gotovo 6 posto manje vozila nego u usporedivom danu prošle godine, što iz te tvrtke objašnjavaju nestabilnim vremenom.

O manjem broju vozila izvijestili su i iz tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj (AZM), koja je na istoimenoj autocesti u svakom danu proteklog vikenda zabilježila manje vozila, odnosno ukupno 110,8 tisuća vozila, što je 4 posto ili oko pet tisuća vozila manje nego za isti vikend u 2018.

Komentari (2)
  • Nex970
    Nex970 8:27 16.7.2019.

    Ovakve poluvijesti i brojanje ulazaka i noćenja mi stvaraju dijareju. Radije bi da ne bude gužve pa da svaki potrosi 2000-3000€ nego da imamo šatore po 15 eura/ noć, i “gužve” na autocestama. A i jadna li je država koja temelji zaradu na naplati autocesta. Neki su još u 70' sto se tiče turizma. Pogotovo politicari koji se znojni vode napili nisu.

  • viewer
    viewer 18:10 15.7.2019.

    To ne mora biti tako. Prestanimo brojiti goste, važan je učinak. Osim toga, gosti ne dolaze samo autocestom. Dolaze i običnim cestama a povećao se broj i avio-gostiju u odnosu na prošlu godinu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!