Potpore i onima bez zemlje i tvrtkama za 10 kn

Autor: Suzana Varošanec , 08. ožujak 2017. u 14:04
Riječ je o zadnjem natječaju po apsurdnim kriterijima

Tvrtka Moslavina energija iz Čazme prošla je za potporu u iznosu od 90% vrijednosti projekta koji je prijavljen na 26,36 milijuna kuna.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s izdavanjem Odluka o privremenoj raspodjeli sredstava za korisnike sektorskih potpora voćarima i povrćarima, što je rezultiralo i prvim negativnim reakcijama te nezadovoljstvom odabirom pojedinih poduzetnika koje je država odlučila pomoći.  Na privremenoj listi drugog natječaja za provedbu operacije 4.1.1.

"Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" u sektoru voća i povrća visoko je rangirana tvrtka Moslavina energija iz Čazme koja je prošla za potporu u iznosu od 90% vrijednosti projekta koji je prijavljen u vrijednosti od 26,36 milijuna kuna. To znači da će joj biti isplaćena potpora od 22,8 milijuna kuna po završetku projekta, ali i da je rizik poduzetnika stoga sveden na nisku razinu. 

Zakup samo 3000 kn
Prema podacima iz sudskog registra direktor tvrtke Moslavina energija je Davor Đopar koji je na tu funkciju imenovan u listopadu 2015., a do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti njegov kontakt. Osnivač, ujedno i jedini član je poduzetnik Ognjen Andrić. Tvrtka je osnovana u siječnju 2015., dakle u istoj godini kad je raspisan ovaj natječaj te je njezina osnovna djelatnost pomoćna djelatnost za uzgoj usjeva. Također prema bilanci za 2015. tvrtka nema zemljište, već je ono u zakupu, koji se u troškovima poslovanja navodi u godišnjem iznosu tek nešto većem od tri tisuće kuna.  Na privremenoj rang listi kao sljedeća zanimljiva tvrtka koja je prošla za potporu u iznosu od 4,24 milijuna kuna, a za projekt u vrijednosti od 4,7 milijuna kuna, nalazi se i Moslavačko vinogorje vlasnika i direktora Filipa Kiša.

Tvrtka je registrirana na Trgovačkom sudu u Zagrebu kao jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću, a i ona je osnovana u 2015., i to za poljoprivrednu proizvodnju. U  osnovne djelatnosti upisala je i uzgoj bobičastog, orašastog i ostalog voća, temeljni kapital iznosi 10 kuna, a preklani je imala jednog zaposlenika. Kako bilo, i ova privremena rang lista potvrđuje da je za dobivanje potpore u višemilijunskom iznosu po još važećim pravilima dostatno imati projekt, drugim riječima sve ostalo što bi bilo logično nije uvjet, pa ispada, što je apsurdno,  da nije potrebno imati zemlju u vlasništvu, ni zaposlene radnike, a ni iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji.  

S druge strane, riječ je i o zadnjem natječaju koji je raspisan po apsurdnim kriterijima koji su skrojeni za mandata ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a nije ih poništio ni njegov nasljednik bivši ministar poljoprivrede Davor Romić. Naime, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pustio je u javnu raspravu izmjene pravilnika, pa za sljedeći natječaj predlaže da svaki budući korisnik koji se javi mora imati bankarsku garanciju. To će biti dokaz da su ozbiljni proizvođači, a neslužbeno se doznaje i da će iznos potpore biti snižen na najviše 100 tisuća eura za one koji tek kreću u biznis. 

Prvo plati sam…
Iako i od ovog tendera neće biti štete, jer se novac ne može dobiti dok se vlastitim novcem ne završi projekt, problem je što će sredstva ipak kroz neko vrijeme ostati zamrznuta, iako bi dobro došla za unapređenje poslovanja. Kontradikcije ovog modela raspodjele poljoprivrednih potpora u prvom redu su nelogičnosti u bodovanju i rangiranju, a pokazale su se i kod prvog natječaja iz veljače 2015. kojim je raspodijeljeno čak 860 milijuna eura bespovratnih potpora.

U slučaju ovog drugog natječaja, a raspisan je krajem 2015., zanimljivo je i da 64 potencijalna korisnika imaju po 90 bodova, ali su potporu dobila 24, što otvara pitanje zašto su ostali 'izvisili', tj. zašto se predviđena sredstva (11 milijuna eura) nisu mogla raspodijeliti na svih 64. Zanimljivo je pritom i da je Ivan Veselić koji je lani proglašen za najboljeg mladog poljoprivrednika, na ovoj listi 61. s 90 bodova, a nije prošao za potporu od 820-ak tisuća kuna, dok je na prvom natječaju bio 66. sa 75 bodova dobivši tako 1,2 milijuna kuna. Nije jasno kako je Veselić prije znao napraviti projekt da dobije novac, a sad mu to nije uspjelo.

Komentirajte prvi

New Report

Close