Poštarima nabavili 250 UZV uređaja i sprejeve da otjeraju agresivne pse

Autor: Ksenija Puškarić , 23. prosinac 2012. u 22:01
Vrijednost bagatelne javne nabave 250 uređaja i sprejeva za samoobranu poštara bila je 37.025 kuna, a sada slijedi obuka za pravilno korištenje uređaja

Prema Kolektivnom ugovoru Hrvatska pošta dužna je ozlijeđenim radnicima isplatiti osiguranje, pa su takve ozljede odlučili svesti na minimum.

Najučestalija ozljeda na radu u Hrvatskoj pošti je ugriz pasa, a samo je u prvih devet mjeseci ove godine zbog agresivnih ljubimaca nastradalo 105 djelatnika tog javnog poduzeća.

Kako im je sukladno Kolektivnom ugovoru Pošta dužna isplatiti osiguranje, zbog čega je samo ove godine isplaćeno 210.000 kuna, u Pošti su takve ozljede odlučili spriječiti. Poštari će tako uskoro na teren izlaziti sa ultrazvučnim rastjerivačima pasa i mačaka, te sprejevima za obranu od pasa na bazi papra. Rastjerivač stvara sigurnosnu zonu između poštara i psa, a sprej tjera agresivne pse.Vrijednost te bagatelne nabave 250 uređaja i sprejeva za samobranu je 37.025 kuna."Za predmete čija je vrijednost manja od 70.000 kuna bez poreza na dodanu vrijednost, provodi se bagatelna nabava. Hrvatska pošta do te vrijednosti nije obvezna provoditi postupke javne nabave propisane Zakonom, već traži nekoliko ponuda od mogućih davatelja usluge. U ovom postupku Hrvatska pošta zatražila je ponude koje uključuju ultrazvučne rastjerivače pasa, baterije i sprejeve na bazi papra i to od dobavljača koji mogu isporučiti sve navedene artikle", doznajemo iz Pošte. U tijeku je dodjela rastjerivača i sprejeva poštarima kojima su oni nužni za neometano poslovanje. "U svakodnevnoj praksi poštari se često susreću s psima i kada je poštanski sandučić izvan dvorišta.

Poštar ne mora tada uzurpirati prostor u kojem je slobodan pas, pa ne dolazi ni do kakvih problema. U suprotnom, nažalost, ponekad dođe do incidenta jer psi čuvajući kuću ili dvorište znaju napadati. Prvenstveno bi korisnici usluga, a koji su vlasnici pasa, trebali misliti na to da poštaru koji im dostavlja pošiljke osiguraju neometani pristup, no kako to na žalost nije uvijek tako, Hrvatska pošta se mora na ovaj način pobrinuti za svoje djelatnike", poručuju iz Hrvatske pošte.No, uređaj nije bezopasan. Poštari će morati pripaziti kako bi pravilno koristili uređaj. On se prvenstveno ne smije isprobavati na ljudima, ne smije se upotrebljavati na starim, bolesnim, dresiranim i temperamentnim ljubimcima jer na njih može otežano djelovati."Kako bi minimalizirali ozljede i stres kojima su poštari izloženi u susretu sa psima koji ih napadaju, nabava ovih uređaja, koji nisu opasni po zdravlje životinja, je nužna i odgovorna", zaključili su u Hrvatskoj pošti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Posao za ekipu.

Profesinalno se bavim školovanjem pasa, na testiranju imao ultrazvučne uređaje zaštite od ugriza pasa. Proizvodi ne daju nikakav efekt. Bačen novac.
Naravno, pitali su struku prije nego su krenuli u nabavku?

New Report

Close