Porezna uprava objavila najnoviju informaciju kada stižu porezna rješenja i povrat poreza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. srpanj 2016. u 09:27
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Nakon dostave privremenih poreznih rješenja, podsjećaju iz Porezne uprave, porezni obveznici imaju rok od 30 dana tijekom kojih mogu podnijeti prigovor na rješenja.

Porezna uprava objavila je da će privremena porezna rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu građanima koji su obuhvaćeni posebnim postupkom utvrđivanja poreza biti dostavljena poštom najkasnije do kraja ovog tjedna (22. srpnja), a da će se onima koji su ostvarili razliku za povrat preplaćenog poreza, povrati izvršiti tijekom kolovoza.

Nakon dostave privremenih poreznih rješenja, podsjećaju iz Porezne uprave, porezni obveznici imaju rok od 30 dana tijekom kojih mogu podnijeti prigovor na rješenja.

 Iz Porezne podsjećaju i da će se za maloljetnike privremena porezna rješenja dostavljati zakonskim zastupnicima, odnosno roditeljima, ali će se utvrđeni iznos za povrat poreza isplatiti na račune samih maloljetnika. U slučaju da maloljetni porezni obveznik nema otvoren tekući, žiro ili 'štedni račun' na koji se može izvršiti povrat u kunama, rješenjem će zakonski zastupnici, odnosno roditelji biti pozvani da se jave u Poreznu upravu kako bi usuglasili način izvršenja povrata.

 Ukoliko, pak, roditelji žele da se novac od povrata poreza uplati na neki drugi račun, dodaju iz Porezne uprave, nakon što zaprime rješenje mogu dostaviti podatke o tom drugom računu, ali mora se raditi o drugom računu maloljetnika ili računu njegovog zakonskog zastupnika, odnosno roditelja. 

 Svim obveznicima za koje Porezna uprava raspolaže podacima, a koji ostvaruju razliku za povrat, povrati će se izvršavati u predviđenom roku, tj. u kolovozu, a izuzetak su samo oni porezni obveznici za koje se moraju prikupiti dodatni podaci.

 Građani kojima je, pak, utvrđena obveza uplate poreza i prireza za 2015. godinu, dužni su to učiniti najkasnije do 22. kolovoza, zaključuju iz Porezne uprave.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To se sve obavi bez stalnih najava u medijima. U kojoj to još zemlji porezne uprave u nekoliko navrata obavještavaju o poreznim rješenjima i povratu poreza? Spada u istu kategoriju kao one vijesti o poskupljenju i pojeftinjenju goriva, isplati mirovina, prosječnoj plaći i sličnim nepotrebnim vijestima. Imaš rok za predati prijavu i postoji rok za rješenje i povrat novca. Zar treba svake godine praviti cirkus oko ovakvih stvari?

New Report

Close