Porez na imovinu: Kazna za prazan stan i do 2.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2012. u 15:10
PXL

Porez na imovinu trebao bi zamijeniti komunalnu naknadu koja se dosad plaćala.

Porez na imovinu koji se uvodi od 1. travnja sljedeće godine plaćat će se po stopi od dva posto, doznaje Novi list.

Ta će se stopa obračunavati na vrijednost nekretnine, ali će država taj iznos naplaćivati samo za objekte koji nisu u funkciji, primjerice kuće i stanove u kojima nitko ne živi niti su ih vlasnici iznajmili ili na poslovne prostore koji zjape prazni. To znači da bi porez na stan čiju vrijednost porezna uprava procijeni na sto tisuća eura, a kojem vlasnici ne žive niti ga iznajmljuju godišnje bio oko dvije tisuće eura, odnosno 15 tisuća kuna, navodi Novi list.

Ukoliko vlasnici u tom stanu žive, dobit će 90 posto popusta, odnosno plaćat će tek deset posto od spomenutog iznosa, što na godišnjoj razini iznosi 200 eura, odnosno tisuću i pol kuna. To znači da će oni porez na imovinu plaćati po stopi od 0,2 posto od vrijednosti stana. Ako stan u kojem ne žive vlasnici odluče iznajmiti, na osnovnu stopu dobit će popust od 80 posto, odnosno plaćat će porez po stopi od 0,4 posto, što u slučaju ako je vrijednost nekretnine sto tisuća eura, znači godišnji porez od 400 eura ili tri tisuće kuna.

Porez na imovinu trebao bi zamijeniti komunalnu naknadu koja se dosad plaćala ne po vrijednosti stana nego na osnovi broja kvadrata i ovisno o gradskoj zoni u kojoj se stan nalazi. No, kako se čini, porez na imovinu će građane ipak koštati nešto više od komunalne naknade.

Komentari (19)
Pogledajte sve

Odričeš se svega. Odlučiš se za život u kojem nema mjesta ni za što drugo osim za “kuća-poso-poso-kuća”. Teško zarađen novac ne stavljaš u čarapu već želiš nešto ostaviti iza sebe i odlučiš se za ulaganje u nekretninu. Kupiš na kredit manji apartman na moru, jer razmišljaš više se isplati, zbog rasta cijena po kvadratu nego dovršiti kuću naslijeđenu od roditelja u kojoj živiš a nalazi se na području od posebne državne skrbi gdje kada uložiš recimo 1000 eura povećaš vrijednost za skoro pa ništa.

MISLIM, DA JE PRE RANO KOMENTIRATI NEŠTO, ŠTO JOŠ NE POSTOJI NI U PRIJEDLOGU SABORU. DOBRO ZAPAMTITE OBEĆANJE, DA POREZ NEĆE BITI VEĆI OD DANAŠNJE KOMUNALNE NAKNADE. USPUT DA SPOMENEM, DA OD PLAĆENE KOMUNALNE NAKNADE NIJE ULOŽENO NIŠTA U MOJOJ ULICI. NIJE SE ČITILA OD 1974.G. DA, ZNAM REĆI ĆE PAMETNJAKOVIĆI “TO JE STVAR LOKALNIH ORGANA” BORITE SE U LOKALNOJ ZAJEDNICI ZA SVOJA PRAVA. KOJA?* PO USTAVU BI TREBALI ISTA PRAVA.kOD MENE NIŠTA, ALI ZATO PŠRED ŽUPANIJOM SE IZ TE NAKNADE REDOVITO SADI CVIJEĆE. šRTO SI SITNIJI SVE TE VIŠE GAZE.

@za farmaceuta
Kada te crveni lopvi prevare onda si za pravdu?
Dali uživaš kada te oni “poštenjaci” počiste?

Koja je to naopačka logika?!? Što crvene lo-pove briga je li nečiji stan prazan ili pun??? Za taj stan i tako se več plaća komunalna naknada! Da je istina što ovi lažovi pričaju tj. da će se komunalna naknada samo pretvoriti u porez bez razlike u cijeni, ne bi se crveni kmeri toliko borili da se to uvede!
Poanta je da će oni povećati mjesečni namet na stanove i kuće od najmanje 200% pa sve do preko 1000%!!!!
Još veći problem je što nekretnine jednostavno nećeš imati kome prodati jer će se cijene u roku od tjedan dana prepoloviti, a to je očito cilj ove nenarodne antihrvatske vlade – natjerati Hrvate da rasprodaju svoju imovinu strancima iz EU u bescjenje!!! Fuj, lo-povi crveni!!!!

New Report

Close