Sanaderu dostavljena presuda u slučaju Ina-Mol, Hernadi pred uhićenjem?

Autor: Suzana Varošanec , 11. srpanj 2013. u 11:40
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Uskok je 4. srpnja 2013. donio nalog za ponovno pokretanje istrage protiv šefa MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija zbog kaznenog djela davanja mita, prvi javlja Jutarnji list, aludirajući na proces u kojem je nepravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanader.

Uskok je 1. srpnja 2013. preuzeo od Županijskog suda u Zagrebu otpremljenu prvostupanjsku osuđujuću presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Riječ je o presudi kojom je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića u studneom prošle godine izreklo objedinjenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina u predmetu Ina-Mol te Hypo. Potvrdio je to glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, a kako doznajemo presuda ima oko 200 stranica. 

Uskok je 4. srpnja donio nalog za ponovno pokretanje istrage protiv šefa MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija zbog kaznenog djela davanja mita, prvi javlja Jutarnji list, aludirajući na  proces u kojem je nepravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanader.

Nakon što je 7. prosinca 2012. istraga prekinuta sada se nastavlja, a DORH najavljuje i druge mjere.  Jutarnji navodi da bi Hrvatska uskoro mogla raspisati europski uhidbeni nalog protiv prvog čovjeka mađarskog MOL-a.  Naime, iako bi nadležna tijela RH odmah mogla ići s raspisivanjem europskog uhidbenog naloga, to se neće dogoditi, već će se mađarskoj strani dati još jedna mogućnost za suradnju u predmetu Ina – Mol, navodi se u tekstu u kojem se autor poziva na odgovore dobijene od DORH-a.  

"Kako su nakon 1. srpnja 2013. i ulaska Republike Hrvatske u ponopravno članstvo Europske unije stvorene nove pretspostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka, te je moguća predaja vlastitih državljana tijelima druge države članice koja vodi kazneni postupak, to je u odnosu na Zsolta Tamasa Hernadija istraga nastavljena i ponovno je zatražena pravna pomoć od nadležnih tijela Republike Mađarske za uručenje poziva za prvo ispitivanje. Ovisno o tome hoće li nadležna tijela Republike Mađarske udovoljiti našoj zamolbi ili ne, odlučit će se o daljnjem postupanju u vezi mogućeg raspisivanja Europskog uhidbenog naloga", ističu iz DORH-a.

Zanimljivo je da nastavak istrage protiv Hernadija, slučajno ili ne, vremenski konicidira s još nekoliko stvari vezanih uz Mol i Inu. Prva je novo ekipiranje za nastavak pregovora između Vlade i Mola vezano uz izmjene dioničarskog ugovora o čemu prvi danas javlja Poslovni dnevnik.

U pregovore s Molom Vlada šalje ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića, a navodno će im savjetnici biti član Uprave Ine Davor Mayer, te profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Siniša Petrović, inače predsjednik Nadzornog odbora Ine i savjetnik premijera Zorana Milanovića. Zanimljivo je pitanje tko će biti s druge strane pregovaračkog stola – osobno Hernadi ili će za predstavljanje interese mađarskog Mola u Ini biti netko drugi imenovan. Inače prema dioničarskom ugovoru koji je potpisan za vrijeme premijera Ive Sanadera navodno je predviđena odredba da će kod izmjena dioničarskog ugovora ugovorne strane Vlada i Mola pregovore voditi u Zagrebu. Ako je po srijedi doista takva odredba, što kažu neki, to bi zapravo značilo da je pod novim okolnostima u pogledu pokretanja ponovne istrage protiv Hernadija veliko pitanje hoće li on biti na čelu pregovaračkog tima u razgovorima u Zagrebu. 

 Drugi novi moment u svojevrsnoj pravnoj ofenzivi Zagreba prema Molu vezan je uz nepravomoćno osuđenog bivšeg premijera Sanadera, optuženoga za primanje 10 milijuna eura mita od Mola za promjenu međudioničkog ugovora mađarske Vlade s Molom o Ini kako bi Mađari dobili većinski upravljački paket u hrvatskoj naftnoj kompaniji. 

Presuda je prema riječima glasnogovornika Sanaderu dostavljena istog dana kada i Uskoku, dok je braniteljski tim na čelu s odvjetnikom Čedom Prodanovićem presudu preuzeo 5. srpnja. Žalbeni rok iznosi 15 dana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close