Poljoprivrednicima do 40 godina 350 kn po hektaru

Autor: Božica Babić , 25. travanj 2014. u 09:43
Tek 8% vlasnika zemlje mlađe od 40/M. Sušenj/PIXSELL

Više od polovice vlasnika poljoprivrednih gospodarstava starije je od 60 godina, a samo osam posto njih mlađe je od 40 godina i stoga će svi mladi po svakom hektaru dodatno dobiti po 350 kuna.

Poljoprivrednici mlađi od 40 godina i obiteljska gospodarstva s posjedom velikim do sedam hektara najviše će profitirati u novom modelu potpora što će biti u primjeni od 2015. prema zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, rečeno je u četvrtak u Ministarstvu poljoprivrede na predstavljanju budućeg obračuna potpora u agraru.

Više od polovice vlasnika poljoprivrednih gospodarstava starije je od 60 godina, a samo osam posto njih mlađe je od 40 godina i stoga će svi mladi po svakom hektaru dodatno dobiti po 350 kuna. Nadalje, prvih sedam hektara svim gospodarstvima plaćat će se također po 350 kn/ha kako bi se potaknula veća proizvodnja na malim gospodarstvima, dok će za provedbu agrookolišnih mjera potpora po svakom hektaru iznositi još 420 kuna. Uz osnovnu tarifu od 1400 kn/ha maksimalna potpora po hektaru od proizvodne 2015. iznosit će 2520 kuna.

I dok EU namjerava više forsirati mjere zaštite okoliša, Hrvatska se odlučila za model kojim će pokušati potaknuti i osnažiti proizvodnju. Poseban naglasak stavljen je na stočarstvo rezerviranjem 15 posto iz omotnice (373 mil/eura) za proizvodno vezane potpore koje će moći dobiti proizvođači mlijeka, teletine, govedine, ovčjeg i kozjeg mesa te pojedinih ratarskih kultura, primarno namijenjenih za stočnu ishranu. Hoće li ova križaljka ostati i u završnom dokumentu, pokazat će javna rasprava koja traje do kraja svibnja, a resorno ministarstvo ima obvezu u Bruxelles ga poslati prvog kolovoza.

Komentari (3)
Pogledajte sve

uvoz hrane uništiti će našu proizvodnju, ne smije jakovina uvoznom lobiju ništa, onda malo maže oči seljacima sa našim novcem

prvo je diskriminirajuće, a onda i najobičnija glupost i bacanje novca. Šta je cilj te mjere – zadržavanje i stvaranje mladih poljoprivrednika?

To sigurno nisu novci radi kojih će se netko otisnuti u poljoprivredu, niti će nešto pomoći postojećim poljoprivrednicima. Nakon dvije i pol godine na čalu ministarstva – to je jedino što je jakovina uspio smisliti (a da ne radi direktnu štetu) Stvarno rezultat vrijedan divljenja.

Ovo je protuustavno, diskriminirajuće i smiješno! Kakva strašna lova…7 ha po 350 kn….kome ovi mažu oči???

New Report

Close