Policija objavila savjete za izbjegavanje džepara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2019. u 13:45
Foto: Getty Images

Otuđene kartice treba odmah poništiti kako bi spriječili njihovu zlouporabu, upozorava policija koja i svjedoke takvih zločina poziva da pruže pomoć žrtvama kradljivaca.

Kradljivci nikad ne miruju pa je zagrebačka policija još jednom objavila savjete za izbjegavanje neželjenih situacija u kojima bi mogli postati žrtve lukavih džepara.

Džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći neposredan kontakt sa žrtvom, a operiraju u vozilima javnog gradskog prijevoza, na tramvajskim i autobusnim postajama, tržnicama i sajmovima, u trgovačkim centrima i na mjestima javnih okupljanja.

Žrtve biraju 'lukavo', naguravajući se ili naslanjajući se na njih, a znaju se, hineći dobronamjernost s mogućim žrtvama upustiti i u razgovor, a potom neprimjetno iz torbice ili odjeće izvlače novčanike ili druge vrijednosti.

Često rade u paru pa jedan odabire žrtvu i džepari, a drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući.

Policija savjetuje građanima da sa sobom nose samo potreban novac i kreditne kartice. Gotovinu, kartice i sitni novac treba nositi odvojeno, po mogućnosti u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne, dok poklopac torbe treba uvijek biti uz tijelo s unutarnje strane.

Građani bi trebali više paziti na vrijednosti koje nosite sa sobom, a torbice nikada ne bi smjeli ostavljati otvorene i izvan vidokruga.

U slučaju da se krađa ipak dogodi žrtve bi trebale glasno upozoriti na lopova te zatražite pomoć. Slučaj trebaju prijaviti policiji, kojoj će dobro doći opis džepara, njegove odjeće i hoda pa bi žrtve uz mjesto i vrijeme trebale zapamtiti što više pojedinosti o počinitelju.

Otuđene kartice treba odmah poništiti kako bi spriječili njihovu zlouporabu, upozorava policija koja i svjedoke takvih zločina poziva da pruže pomoć žrtvama kradljivaca.

U posljednjem slučaju u utorak, oko podneva u tramvaju između Britanskog trga i Frankopanske ulice na meti džepara našao se muškarac kojem su djevojke stare 33 i 23 godine izvukle novčanik iz zadnjeg džepa, koristeći gužvu i njegovu nepažnju. No, krađu je uočio policajac izvan službe koji je uhitio počiniteljice.

Komentirajte prvi

New Report

Close