Poduzetnicima raste cijena struje, ali ne za 50 nego 15%

Autor: Darko Bičak , 24. lipanj 2014. u 10:44
Nestaju mnoge tarifne naknade, raste cijena same struje/ Sanjin Strukić/PIXSELL

Nova cijena bit će definirana za svakog korisnika s obzirom na karakteristike njegove potrošnje, kažu u HEP ODS-u.

Prvog srpnja na snagu stupa novi način obračuna električne energije za poduzetnike.

Najveće promjene će se dogoditi u segmentu potrošača koji nisu odabrali alternativnoga distributera električne energije nego su ostali u HEP-u u statusu tzv. zajamčene opskrbe, njima će struja u pravilu poskupjeti. Naime, HEP Operator distribucijskog sustava (ODS) ima obvezu pružati javnu uslugu svima koji iz nekog razloga nisu odabrali tržišnog operatera po reguliranoj cijeni. Takvih je poduzetnika trenutačno oko 100 tisuća s potrošnjom od oko jedan teravat sati struje od ukupne potrošnje u Hrvatskoj od 14 TWh. Cijenu struje u zajamčenoj opskrbi određuje Vlada preko regulatorne agencije HERA-e. Kako je na brifingu za novinare u HEP-u pojasnio Robert Baričević iz Odjela za tehničke poslove HEP ODS-a, nova cijena bit će definirana za svakog konkretnog korisnika s obzirom na karakteristike njegove potrošnje.

 

Baričević

Cijena struje za većinu poduzetnika bit će veća, ali nekima će i pasti

Dosad se, naime, konačna cijena za potrošača formirala na temelju i do pet tarifnih stavki. Sada je to znatno pojednostavljeno: pale su naknade za visoki napon, ali su porasle cijene same struje. To konkretno znači da će poduzetnici koji troše zanemarivo struje i kojima su naknade za napon činile veću stavku profitirati, a oni koji troše puno struje bit će na gubitku. U HEP ODS-u opovrgnuli su najave alternativnih operatera koji tvrde da će struja onima koji ne odaberu privatnog distributera cijene struje porasti od 20 do 50 posto. Baričević tvrdi da će cijene, koje utvrđuje HERA, a ne HEP ODS, većini poduzetnika ostati na razini sadašnjih ili porasti do 15-ak posto. U ODS-u priznaju da je cijena kod tržišnih operatera, uključujući tu i komercijaliziranu HEP Opskrbu, u pravilu niža nego kod njih. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Naravno, HEP ima potrebu za novom pljačkom onih koji ga ne mogu izbjeći. Zar će sa “samo 15%” zadovoljiti svoje apetite? Nema novih nabavki uređaja za parametriranje postrojenja (čitaj “Novi 17″ laptop za šefovog malog”), novih ultraredundantnih redundancija servera za očitavanje i obračun, novih “razvojnih mogućnosti” na polju dugogodišnje plodne saradnje po nepolitičkoj liniji?
Zašto bi obračun energije morao poskupjeti? Je li postalo tehnološki zahtjevnije očitavanje brojila ili treba nahraniti buljuk novih šefova diljem lijepe naše?

New Report

Close