Podravka sutra potpisuje ugovor o kupnji Lera

Autor: Snježana Vujisić-Sardelić , 28. svibanj 2007. u 06:30

Podravkin interes za Puris moglo bi omesti zanimanje za tu tvrtku koje pokazuju M. Mišković i Perutnina

Darko Marinac, predsjednik Uprave Podravke i Ivica Hanžek, predsjednik Uprave Istravina potpisat će sutra u Rijeci ugovor kojim Podravka preuzima pogon Istravinovih bezalkoholnih pića u kojem se proizvode Lero, Orangina i Cocta. Time će biti okončane višemjesečne najave Podravkine nove akvizicije kojom kompanija ojačava postojeći biznis s vodama. Nakon što su propali pregovori s nekadašnom Lurom oko preuzimanja njezine tvrtke Eurobev, Podravka se vrlo brzo okrenula novoj meti i u (relativno kratkim) pregovorima s vlasnicima Istravina- tvrtkom Roto promet – dogovorila detalje ove akvizicije.

Jačanje Danice
Njome Podravka u svoj portfelj dobiva brand za sokove Lero, a preuzima i licencne ugovore za proizvodnju Orangina i Cocte. Sutra bi trebalo biti poznato koliko je točno Podravka platila BAP Istravina, a pretpostavlja se da je koeficijent biti oko 1,4 od ukupnoga prometa ovog segmenta pića u Istravinu koji se kretao na razini 100 milijuna kuna. Pogon u Rijeci zapošljava 80-tak ljudi i bit će povezan s Podravka pićima. Istodobno s realizacijom ove akvizicije ponovno su ojačala nagađanja o Podravkinom interesu za pazinski Puris. Koprivnička kompanija ne negira da bi svoju mesnu inudstriju Danica htjela ojačati proizvodnjom bijeloga mesa te da je Puris, u vlasništvu Hypo Alpe-Adria banke, idealna meta za to. Čak je bilo informacija da je već započeo i due dilligence. Međutim, mediji su (Glas Istre) prošli tjedan donijeli špekulaciju kako je za Puris zainteresiran Miroslav Mišković, srpski tajkun, vlasnik Delta holdinga. On je svojedobno potvrdio svoje zanimanje za kupnju po jedne tvrtke iz mesne branše u Hrvatskoj i Sloveniji. Ulazak u slovensku MI Kras nedavno mu je onemogućen (nakon Mercatora to mu je već drugi neuspjeh u susjednoj državi), a kako metu u Hrvatskoj nije imenovao, tako nije nemoguće da je to baš Puris. U press službi Delta holdinga u petak nisu imali detaljnijih informacija o interesu svoga vlasnika za Puris. No, ukoliko je doista zainteresiran, Mišković će lakše do njega preko Austrije nego da se pregovori vode u Hrvatskoj u kojoj bi se, vrlo vjerojatno, suočio s negodovanjem određenih struktura na njegovu eventualnu kupnju Purisa.

Pregovori u centrali
Istodobno, čuje se da je ozbiljan kandidat za Puris i ptujska Perutnina, a u istarskim političkim krugovima saznaje se da je Perutnina i najozbiljniji kandidat za preuzimanje te tvrtke budući da, navodnom, iskazuje i spremnost poslovanje i ubuduće voditi preko HAAB-a. U Hypo Alpe Adria Banci u Zagrebu, pak, potvrdili su da se banka odlučila na prodaju udjela u pazinskoj tvrtki, ali da taj postupak u cjelosti vodi klagenfurtska centrala. Ona trenutno pregovara s potencijalnim strateškim poslovnim partnerima, no ne želi svojim izjavama utjecati na ishod pregovora.

Perutnina s Purisom napada Vindiju?

Kupnjom Purisa Podravka bi udvostručila prihod u mesnoj industriji, pojačala portfelj i pozicije na tržištu. No, to ne bi bitno promijenilo odnose u toj kategoriji na tržištu. Neslužbena statistika kaže da od oko 300 000 tona svježeg mesa koje se proizvede u Hrvatskoj, 30 do 35 posto (100-tinjak tisuća tona) čini bijelo meso. Od toga, Vindija u Koki i Vindonu proizvede oko 45 000 tona što je s prozvodnjom prerađevina od piletine i puretine čini neospornim tržišnim liderom koji drži preko 50 posto udjela na tržištu. Čakovečki Pipo (u vlasništvu ptujske Perutnine) je na drugoj poziciji. Ulazak Perutnine u Puris mogao bi značiti i slovenski napad na prvu poziciju, dok bi Podravkina kupnja značila napad na poziciju koju trenutno drži Perutnina preko Pipa.

Komentirajte prvi

New Report

Close