Podravka srušila natječaj NP Plitvice

Autor: Bernard Ivezić , 26. srpanj 2015. u 22:00
NP Plitvice su zaključile da Studenac nije jednakovrijedna mineralna voda kao i Agrokorova Jamnica pa ponudu nisu dalje ni uspoređivali

Državna komisija za javnu nabavu srušila odluku NP Plitvice zbog primjene nepisanih kriterija.

Iako gospodari sa neprocjenjivim bogatstvom vode za piće, Nacionalni park Plitvička jezera morat će platiti 10 tisuća kuna penala jer po natječajnoj dokumentaciji, koju je sam sastavio, nije znao izabrati najpovoljniju ponudu za kupnju flaširane mineralne i izvorske pitke vode.

Državna komisija za kontrolu javne nabave prihvatila je žalbu Podravke koja se potužila na odluku NP Plitvice da posao isporuke 264 tisuća boca vode dodjeli Agrokorovom Roto dinamicu za 943,3 tisuće kuna. Podravka je navela da je isti posao spremna obaviti 87,2 tisuće kuna jeftinije. 

Tri ponude
NP Plitvice su, naime, diskvalificirale dvije od tri pristigle ponude, najskuplju KTC-a i najpovoljniju, od Podravke. I dok za KTC nismo doznali što je bio razlog odbijanja ponude u startu, u Podravkinom slučaju NP Plitvice su zaključile da njen Studenac nije jednakovrijedna mineralna voda kao i Agrokorova Jamnica pa ponudu nisu dalje ni uspoređivali. Studenac od litre u staklenoj ambalaži, tumači naručitelj, nema potrebne doze ni aniona ni kationa pa stoga ne zadovoljava u kategoriji "Prirodna mineralna voda Staklo Jamnica 1 l ili jednakovrijedna".

 

87tisuća

kuna povoljniju ponudu predala je Podravka

Nadalje, Podravkin Studenac Limun-Grejp 0,25 l u staklenoj ambalaži ima rok trajanja od 9 mjeseci, a traži se 12 mjeseci dok Studenac Limun-grejp Pet 1,5 l i 0,5 l imaju rok trajanja od šest mjeseci, a traženo je devet mjeseci. Međutim, ti su argumenti pali nakon što je DKOM utvrdio da ih je NP Plitvice izmislio. Naime, niti jedan od navodnih uvjeta nije postojao u natječajnoj dokumentaciji. Državna komisija navodi da to da mineralna voda iz dva različita vodonosnika ne može imati istu količinu sastojaka u svom odgovoru na žalbu priznaje i naručitelj NP Plitvice.

"Također, tijekom postupka pregleda i ocjene ponuda naručitelj je pregledavao i ocjenjivao rok trajanja nuđenih proizvoda žalitelja, a navedeni uvjet u dokumentaciji za nadmetanje također nije propisan", pojašnjava DKOM. Koliko su pak dodatni nepisani natječajni uvjeti, koje je NP Plitvice naknadno odredio, nestandardni Podravka je objasnila u svojoj žalbi. I dok se na naš upit nije očitovala, u dopisu DKOM-u navodi da se sve mineralne vode u Hrvatskoj na tržište smiju plasirati isključivo ako prođu postupak priznavanja prema Pravilniku o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama.

Po propisima
Podravka dodaje da ima rješenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja koje pokazuje da je njen Studenac jednakovrijedan proizvod kao i Jamnica. Navodi i da je u skladu s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća 2009/54/EZ, kao i Direktivom Komisije 2003/40 EZ. Usto, Podravka navodi i da je Studenac na Popisu priznatih prirodnih mineralnih voda i prirodnih izvorskih voda koje se crpe iz tla u Hrvatskoj, kao i popisu Prirodnih mineralnih voda koje priznaju članice EU. Iz NP Plitvica kažu da priznaju i da će postupiti po odluci DKOM-a.

"Državna komisija za kontrolu javne nabave uvažila je žalbu Podravke te vratila predmet na ponovni pregled i ocjenu ponuda naručitelju", odgovorili su iz NP Plitvica. Agrokor je u petak objavio da je Jamnica prošli tjedan prodala više od 18 milijuna litara proizvoda što taj tjedan čini najuspješniji po količini prodane vode u cijeloj povijesti kompanije. Taj uspjeh dijelom je ostvaren zahvaljujući izvozu. U vezi ovog natječaja iz Roto dinamica naglašavaju da su najveći distributer pića u državi.  "Nećemo se žaliti na provedeni natječaj, ali ćemo se na isti javiti ukoliko ponovno bude raspisan", zaključuju u Roto dinamicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close