Podjela na četiri tvrtke i prodaja Liburnia Riviere

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Nova su društva nemaštovitih imena - SN Alfa, SN Beta, SN Gama i SN Delta, no puno maštovitiji je završni čin.

Veliki dioničari SN Holdinga, dva "klana" okupljena oko Darka Ostoje i Ksenije Juhn Bojađijev postigli su, doznajemo, dogovor o podjeli tvrtke koju će, ukratko, raščetvoriti.

Prema tom planu tvrtka se dijeli na četiri nove tvrtke, s tim da se SN Holding gasi. Nova su društva nemaštovitih imena - SN Alfa, SN Beta, SN Delta i SN Gama, no daleko maštovitiji dio je svakako podjela imovine, završni čin nakon početnog izdvajanja tvrtki Pectinatus i Lux ulaganja iz SN Holdinga (početkom veljače ove godine prva je pripala Ostojinu "klanu", a druga interesnoj sferi njegove partnerice) u kojem se i sad drže formule o suvlasničkom omjeru 62:38 s prevagom Ostoje. Operacija prestanka SN Holdinga "mitozom" kojom nastaju četiri tvrtke i "splitanjem" te dionice na četiri nove, objavljena je na web stranicama tvrtke, uz prethodnu dokapitalizaciju tako da sve imaju isti temeljni kapital kao i SN Holding.

 

5000kuna

okvirna je neslužbena cijena dionice LRH koja čeka kupca

Skupština je zakazana za kraj listopada, a kako su slijedom dogovora među velikim dioničarima realni izgledi da će biti posljednja pod kapom SN Holdinga, otvara se niz pitanja. Što podjela znači za velike, a što za male dioničare te je li to korak bliže prodaji Liburnija Riviera Hotela (LRH)? Što se tiče tvrtke LRH Cavtat, dvojbe nema - nju preuzima Ostojin "klan". Izvor blizak SN Holdingu potvrdio nam je da s podjelom kreće velik razlaz dosadašnjih partnera, no ključan razlog je priprema terena za prodaju LRH. Prije same Skupštine SN Holdinga trebao bi biti poznat financijski savjetnik kojeg će izabrati (javni poziv je raspisan) za konzultacije u vezi s prodajom. Ni oko modela prodaje nema dvojbi.

Kupac koji je zainteresiran tražit će se za SN Holdingov paket koji u LRH iznosi 61,85%. Iako cijena još nije definirana, jasno je da ih zanima kupac koji je spreman platiti razumnu cijenu. No još nema službenog stava koliko je to, osim što se okvirno spominje oko 5000 kuna po dionici. Atraktivan paket stari partneri prodavat će zajedno, iako bi, dođe li do realizacije, utržak trebao ići na nova SN-ova društva, pa će se znati kome i koliko sukladno udjelu. A udjeli koje će četiri nove tvrtke imati u odnosu na dionice LRH raspoređeni su ovako: SN-Alfa dobiva oko 50,1 posto, SN-Beta 30,7, SN-Delta 13,6, a SN-Gama oko 5,5 posto. SN Gama dobiva i 100 posto njihovih dionica u cavtatskoj tvrtki.

Za taj raspored treba naglasiti da se tiče postotka dionica koje posjeduje SN Holding, a to je 61,85% dionica opatijske tvrtke i 61,85% cavtatske. Tako bi se u društvima SN-Alfa i SN-Beta nalazilo zapravo nešto više od 50 posto dionica LRH, što je većinski paket društva kojim se ono kontrolira. Inače, omjer dionica u njima također iznosi 62:38 što je već poznata formula po kojoj su se već dijelila društva i imovina u dosadašnjim podjelama.

Zahvaljujući podjeli tvrtke u skladu s tim, a dijelom i međusobnoj razmjeni dionica, navodno bi Ostojina strana preuzela društva SN-Alfu i SN-Gamu, a suprotna SN-Betu i SN-Deltu. Taj model već je proveden na Pectinatusu i Lux ulaganjima, pa bi Ostojina grupa imala 70 posto SN Game, a ona druga 70 posto SN Delte. Nakon što su dioničari LRH, ali bez većinskog SN Holdinga, na nedavnoj izvanrednoj skupštini odobrili razdvajanje LRH na liburnijski i cavtatski dio, i to na stalno traženje Opatije, suvlasnici SN Holdinga to su sad iskoristili za vlasničko preslagivanje.

Ostoja tako može zadržati cavtatski hotelski biznis i s novcem kojeg dobije od prodaje LRH nastaviti razvijati poslovanje te tvrtke, kaže naš sugovornik. S druge strane, bivši partneri mogu biti zadovoljni jer su u prvoj podjeli dobili projekte i hotele na Hvaru te se mogu posvetiti tom biznisu. Mali dioničari SN Holdinga (s oko 30% udjela), pak, nominalno i matematički ostaju na istome, niti gube - niti dobivaju, ali će umjesto jedne dionice imati četiri, što u zbroju teoretski znači da vrijede malo više, a u stvarnosti tek ostaje za vidjeti. 
 

Komentari (1)
  • blackstone
    blackstone 16:25 28.9.2015.

    soprano je mala beba za ovoga. a i bivša partnerica k.j.b mu ima dvorac na rokovom perivoju. nadam se da će kosorica i oni zajedno na jedno dugo odmaranje.nadam se da ih vaso ima u tekici.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!