Počeo štrajk u KBC Split, no rade svih 16 hitnih prijema

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2013. u 10:09
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

“U sustavu splitskog KBC-a je 450 liječnika a nijih oko 70 posto sudjeluje u štrajku”, rekao je predsjednik štrajkaškog odbora u KBC Split dr. Božo Bota.

Liječnici i medicinske sestre u spliskom KBC-u počeli su jutros u 7 sati štrajk kojim traže novi kolektivni ugovor radi povećanja iznosa dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti, a u Upravi su rekli kako štrajk neće prouzročiti posljedice po pacijente.

"U sustavu splitskog KBC-a je 450 liječnika a nijih oko 70 posto sudjeluje u štrajku", rekao je predsjednik štrajkaškog odbora u KBC Split dr. Božo Bota.

Zog specifičnosti zdravstvenog sustava, bez obzira na štrajk liječnici su stigli na posao ali će se angažirati samo u hitnim slučajevima te u slučajevima ležećih pacijenata, istaknuo je.

Predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sesstara-tehničara u splitskom KBC-u Silvana Ganza potvrdila je da su i medicinske setre u toj zdravstvenoj ustanovi stupile jutros u 7 sati u štrajk.

"U splitskom KBC-u je zaposleno 1.400 medicinskih sestara od kojih su 70 posto članice sindikata i sve su se izjasnile za sudjelovanje u štrajku dok u preostalih 30 posto, koje nisu članice sindikata, ima pojedinčanih izjašnjavanja za sudjelovanje u štrajku", rekla je Ganza.

Pojasnila je kako je s Upravom splitskog KBC-a, a na temelju naputaka Ministarstva zdravlja, dogovoreno da medicinske sestre, bez obzira na štrajk, budu angažirane u u slučajevima eventualnog spašavanja života pacijenata, te u hitnim slučajevima.

"U splitskom KBC-u imamo magistre i doktore sestrinstva koje nisu adekvatno nagrađene za svoju stručnu spremu", kazala je Ganza.

Ravnatelj splitskog KBC-a Kolja Poljak je istaknuo kako zbog naravi zdravstvenog sustava nije moguć potpuni štrajk u bolnicama.

"U splitskom KBC-u, bez obzira na štrajk radi svih 16 hitnih prijema, te operacijske sale, odjeli za trudnice i djecu, a u slučajevima potrebe biti će poduzeti i zahvati na spriječavanju invaliditeta pacijenata", kazao je Poljak. Istaknuo je kako se poteškoće mogu pojaviti na poliklinikama gdje su danas, zbog štrajka, smanjeni kapaciteti.

"Na poliklinikama će liječnici također primati hitne slučejave ili pacijente iz udaljenijih krajeva a postoji mogućnost da se i odgode prijemi nekih pacijenata", pojasnio je Poljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close