Plenković iznio tri faze rješenja za 3. maj, tvrdi da nijedna neće koštati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2019. u 15:50
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Dodao je kako je sve temeljeno na jasnoj financijskoj konstrukciji koja bi „omogućila državi da u ovoj operaciji nema troškova”.

Andrej Plenković je na novinarskoj konferenciji nakon sjednice vlade rekao da će proces rješavanja krize u 3. maju imati tri faze, pri čemu država ne bi trebala imati troškova.

„Prva faza bi se odnosila na deblokadu računa, druga na dogovor brodogradilišta, Vlade i naručitelja brodova s ciljem iznalaženja adekvatnih financijskih sredstava koji bi omogućili dovršetak tih brodova, a treći korak bio bi pronalaženje ozbiljnog partnera koji bi našao interes za održivost, vjerojatno ponovno kroz neke prilagodbe i restrukturiranje”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je sve temeljeno na jasnoj financijskoj konstrukciji koja bi „omogućila državi da u ovoj operaciji nema troškova”.

Napomenuo je kako se o tome razgovaralo s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i s budućom predsjednicom Ursulom von der Leyen.

Na pitanja novinara o planovima vezanim za reotkup dionica Ine od mađarskog MOL-a po završetku rada konzultanta, englesko-francuske investicije banke Lazard, premijer je rekao da postoji više opcija, no kako je rano detaljnije govoriti o tome.

Nije odgovorio na pitanje povećava li koja od opcija javni dug.

„Najvažnije je da prvo ministri financija i energetike potpišu ugovor s Lazardom”, kazao je Plenković dodajući kako će Lazard s drugim u budućnosti angažiram savjetnicima iznaći financijsku konstrukciju za takvu operaciju.

Istaknuo je dobra iskustva s Lazardom, te podsjetio da su svojevremeno, kad ih se angažiralo od ministarstva financija i ministarstva mora, prometa i infrastrukture uštedjeli 50 milijuna eura godišnje.

Komentari (2)
Pogledajte sve


a što bi još valjda trebalo koštati, nije dosta 10mlrd, neš ti uspjeha

Da je samo 10 milijardi ….

a što bi još valjda trebalo koštati, nije dosta 10mlrd, neš ti uspjeha

New Report

Close