Plenković: Da bi dobio kredit, Agrokor nije predao izvore vode i zemljišta, ali je morao dati jamstvo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. rujan 2017. u 11:57
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Plenković boravi u dvodnevnom posjetu BiH tijekom kojega je u utorak posjetio Livno, Široki Brijeg i Mostar, gdje se sastao s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu medijske navode da je Agrokorov povjerenik Ante Ramljak sklapajući aranžman o novome kreditu u ruke američkih banka i fondova dao izvore vode, poljoprivredno zemljište i vrijedne kompanije, ističući međutim da se moralo dati jamstvo za zaduženje.

>>> Agrokorovi vjerovnici morat će smanjiti potraživanja za 70%

"Ne", odgovorio je premijer Plenković na novinarski upit je li povjerenik Ramljak u ruke američkih banaka i fondova predao izvore vode Jamnice, poljoprivredno zemljište Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci, Leda, kako su to naveli tiskani mediji kao zalog za posljednji zajam od 480 milijuna eura.

Pri tome je pojasnio da je za spas Agrokora ipak bilo ključno povratiti povjerenje te dobiti zajam.

"Od toga svježeg financiranja namireni su brojni dugovi dobavljača, OPG-ova, svih onih koji su bili izloženi u poslovnom odnosu s Agrokorom. To je jedan normalan proces, jer inače ja ne znam tko bi dobio kredit, a da za to ne postoji nekakvo osiguranje", dodao je premijer.

Naveo je da je 'novo povjerenje' prema kompaniji uspostavljeno upravo donošenjem novog zakona i postavljanjem izvanredne uprave što je 'u vrlo kratkom roku omogućilo da kompanija u takvim poteškoćama dobije nove vjerovnike i svježe financiranje'.

Plenković boravi u dvodnevnom posjetu BiH tijekom kojega je u utorak posjetio Livno, Široki Brijeg i Mostar, gdje se sastao s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti.

U srijedu Plenković u Mostaru posjećuje Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata u BiH utemeljen u kolovozu 2013. Boravak u BiH Plenković će završiti posjetom Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru gdje će razgovarati s vodećim ljudima ove zdravstvene ustanove.

Komentari (13)
Pogledajte sve

@jeff-s druge strane Boro igra maestealno sa Knighthead Capitalom u isčekivanju tužbe Rusa pred sudom u Švicarskoj…. Belosvetska mafija u suradnji sa domaćim izdajnicima nam priprema vatromet, a ovce bleje….

Romel, 06.09.2017. u 20:41
Ovo je kredit koji se mora vratiti u roku 15 mjeseci,zar ne?KAKO?

Drugim kreditom od 15 mjeseci.



država se ovim odobravanjem jamstava na izvore vode i poljoprivedna zemljišta nepovratno upetljala u ovu priču oko agrokora i sad je vrlo izvjesno da agrokor morati opstati jer raspad agrokora omogućio bi prelazak izvora vode i poljop. zemljišta u strane ruke što bi bila katastrofa i za vladu i za državu i siguran gubitak HDZ-a na idućim izborima… kao dio rješenja morat će se otpisati velik dio potraživanja vjerovnika, a ostatak pretvoriti u vlasničke udjele u agrokoru kojima će se moći trgovati na burzi nakon određenog moratorija

Pa izvor vode nije u vlasništvu Agrokora odnosno jamnice, kao ni većina zemljišta u vlasništvu Belja, PIK Vinkovaca i Vupika. Taj dio koji jest se može založiti, onaj koncesijski ne može jer nije vlasništvo.
[/quote]

zar mislite da su amerikanci budale..da im nije obecano da se koncesija nece po isteku raskidati..

Ovo je kredit koji se mora vratiti u roku 15 mjeseci,zar ne?KAKO?

New Report

Close