Planira se naplata parkinga u svim gradskim kvartovima

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2017. u 11:30
Parking u Splitu, Foto: Borna Filić / Pixsell

Prijedlog je da se ljudima u naselju u kojem stanuju ili rade omogući jedna vrsta povlaštenog uličnog parkiranja.

Gradska tvrtka "Split parking" izradila je prijedlog nove Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u kojoj bi glavna novina bila uvođenje takozvanih "kvartovskih zona" u sklopu uličnih parkirališta za stanare određenog kotara, što bi za posljedicu imalo neminovno povećanje broja prometnica koje bi se stavile pod naplatu. Trenutno, naime, u našem gradu postoje četiri parkirališne zone, ali naplata je uvedena samo u širem prstenu oko centra.

Kako je Slobodnoj Dalmaciji pojasnio Marko Bartulić, direktor gradske tvrtke "Split parking", prijedlog je da se ljudima u naselju u kojem stanuju ili rade omogući jedna vrsta povlaštenog uličnog parkiranja koje bi bilo kudikamo jeftinije od trenutne cijene mjesečne pretplate koja iznosi 175, 105 i 90 kuna za spomenute tri zone.

– Prijedlog je da ta, nazovimo je kvartovska mjesečna pretplata za prvu zonu bude 50 kuna, za drugu 40, te za treću zonu 30 kuna. Postoji i četvrta, odnosno nulta zona, koja je najskuplja i uključuje potez od Rive do Matejuške, unutar koje i inače ne postoji mogućnost pretplate. Cilj novog cjenika je u prvom redu zaštita stanara u odnosu na turiste i sve ostale koji tu ne žive – kazao je Bartulić.

U novoj shemi zona naplate parkinga proširila bi se tako, ističe Bartulić uz prethodnu suglasnost kotarskog Vijeća i na ostale, udaljenije kotareve poput Pujanki, Splita 3, Mertojaka, Brda, Mejaša, Sirobuje, Stobreča…

– Ako stanarima kvartova koji sada plaćaju pretplatu 175 kuna mjesečno damo pogodnost da na tom području izdvajaju 50 kuna, jasno je da ćemo u prvo vrijeme bilježiti gubitak, zbog čega će biti potrebno proširiti zonu naplate i na ostale dijelove grada – objašnjava Bartulić i dodaje da će ova vrsta pretplate biti dostupna svim stanovnicima određenih gradskih naselja.

Osim navedenog, novost koju bi donio ovaj prijedlog Odluke bila bi i uvođenje tjednih, mjesečnih i godišnjih parkirališnih karata za građane, s tim da bi za ove potonje bio odobren popust od deset posto za plaćanje unaprijed.

Komentirajte prvi

New Report

Close