"Plaća nije loša, ali nitko ne želi raditi taj posao"

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Možda je stvar u tome što je ovdje mala konkurencija ili pak ljudi sa Zavoda zapravo ne žele raditi, te bi ih se trebalo drugačije tretirati.

- Raspisao sam natječaj, ali nitko se ne javlja. Plaća vjerujte mi nije loša, ali nitko ne želi raditi taj posao, pa situaciju na kraju uglavnom spašavaju momci iz Slavonije koji dolaze raditi u Zadar - kaže Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i ugostitelj iz Zadra u kojem već mjesecima konobara nema "ni za lijek"!

Kako piše Zadarski.hr, samo u veljači, preko burze rada objavljeno je 120 oglasa za to zanimanje, a mjesec prije čak 160, zbog čega je "konobarenje" postalo najtraženije zanimanje u zadarskom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Unatoč ovakvim potrebama, u obrazovnoj strukturi nezaposlenih većinu čine upravo djelatnici s takvom školom. Prema najnovijim podacima sa zadarske burze rada, najveći broj nezaposlenih osoba je sa srednjom školom za zanimanja u trajanju od tri i četiri godine, te za kvalificirane i visokokvalificirane radnike. Slijede nezaposleni s osnovnom školom, te oni sa višom školom, prvim stupnjem fakulteta i stručnim studijem, sa fakultetima, akademijama, magisterijima i doktoratima.

-Teško je reći u čemu je problem. Možda je stvar u tome što je ovdje mala konkurencija ili pak ljudi sa Zavoda zapravo ne žele raditi, te bi ih se trebalo drugačije tretirati. Mi ćemo zbog toga kao i dosad morati posegnuti za radnicima izvan županije. Samo na zadarskom području ima više od tisuću ugostiteljskih objekata,a da ne spominjem hotele i ostalo – rekao je Knežević, iako su na evidenciji zadarskog Područnog ureda HZZO-a krajem veljače evidentirane 6.532 nezaposlene osobe, među kojima je 3676 žena, te 2856 muškaraca.
Najveći broj njih (392) se prošli mjesec zaposlio u djelatnostima pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, trgovinama na veliko i na malo, popravku motornih vozila i motocikala, obrazovanju, prerađivačkoj industriji, te na administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Komentari (4)
  • nekoime33
    nekoime33 18:00 22.3.2018.

    Inace ljudi hvatajte se zanata. Keramicari, fasaderi, tesari, zidari, zavarivaci, kranisti.. Ma koji god zanat odaberete moze se zaraditi znatno vise nego u ugostiteljstvu. Kao dodatni plus otvaranje zanatskog obrta je puno jeftinije nego ugostiteljskog.

  • nekoime33
    nekoime33 17:46 22.3.2018.

    Placa nije losa. Neto cca 9000kn za preko 300h mjesecno. Taj posao vise ne bi radio da sam kruha gladan. Pozdrav iz Slavonije i Baranje.

  • Korg
    Korg 15:55 22.3.2018.

    Da bog da nikada ni ne nasli radnike!!! I sam sam 20 godina radio u ugostiteljstvu. Neadekvatno placeno zanimanje, radno vrijeme katastrofa, uvjeti uzas!!! Prijava minimalac, placa na ruke. .. Ukratko, gradani drugog reda. Sto da vam kazem da sam bio prijavljen godinu dana kao cistacica na 3.5h. A o malverzacijama o kemijanjima kpje se obavljaju u tom segmentu bolje da se ne prica. Nisam radio sezonu ali znam dosta prijatelja koi jesu. Rad od jutra do sutra, bez slobodnog dana. Placa 1000 eura… Da! Ali za 300+ kusur radnih sati, spavanja u buksi, jedenja otpadaka i tusiranja na plazi. Obracun se radi na kraju sezone da nebiste slucajno prije odustali od posla i pobjegli. Hm… A na kraju se jos ocjenjuje kakva je bila sezona i upitno je dali cete dobiti pare koje ste dogovorili. I sada se pitamo zasto nitko vise nece raditi taj posao. Ja se iskreno preporodio otkad nisam u ugostiteljstvu mada sam volio taj poziv.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve