Pevec cilja 2 milijarde kuna prihoda i podiže plaće

Autor: Suzana Varošanec , 17. rujan 2018. u 13:32
Prosječna bruto plaća iznosila je 6705 kuna u razdoblju od siječnja do lipnja 2018./PEVEC

Tvrtka, koja je trenutačno najbrže rastuća u segmentu maloprodaje neprehrane, danas isplaćuje dividendu.

Pevecov zaokret od prakse zadržavanja dividende njegovim je dioničarima trenutačno i najaktualniji poslovni događaj, dok onaj za radnike, potvrđeno je iz Uprave na čelu s Juricom Lovrinčevićem, slijedi u vidu nove runde povišice plaće.

Za dividendu kao dan dospijeća određen je 17. rujna, dakle dobit će je danas, a iznosi 61 kuna po dionici. Pravo na isplatu stječu dioničari koji su na dan 13. rujna evidentirani kao dioničari Peveca u SKDD-u, na čiji je račun kompanija baš prošlog petka isplatila cijeli iznos. "U 2019. planiramo povećanje plaća zaposlenika u maloprodaji", otkriva predsjednik Uprave Jurica Lovrinčević. Glavno je pitanje za koliko, ali to još nije definirano jer su, veli, u tijeku procjene podataka i plana povećanja plaća za 2019. s ciljem "da i dalje značajno poboljšavaju uvjete rada svim svojim radnicima, a posebice u trgovini".

 

23 centra

danas ima Pevec i otvara 24. u studenome, a prije stečaja bilo ih je 13

Na kraju kolovoza u Pevecu su bila zaposlena 1803 radnika, dok su ih u istom razdoblju 2016., dakle prije mandata današnjeg šefa, imali 1371. U tom je razdoblju plaća narasla oko 10%. Prosječna bruto plaća kretala se od 6122 kuna u 2016. te 6197 u 2017. do 6705 kuna u razdoblju od siječanj do lipanja 2018. Ovaj lanac maloprodajne neprehrambene robe, sve za kuću i dom uz ostale prodajne niše, zbog sve raširenije prodajne mreže kao i najava daljnjeg širenja, ukratko zbog svog brzog rasta postaje zanimljiv i za dublje analize. Proučava se kako stoji u odnosu na konkurenciju, pa i u regiji. Sve što rade je super, kaže tako jedan analitičar, ali na dnevni red za potrebe detaljnih analiza tek dolaze usporedbe, primjerice naspram slovenskog Merkura u koji su prije dvije godine ušli Amerikanci, ili, pak, Bauhausa u Hrvatskoj.

S druge strane, iz redova investitora dolaze pozitivne vibracije, jer upućeni navode da Pevec, i mimo činjenice što još nije na burzi, opravdava njihovo povjerenje. Dio se poziva i na prošlogodišnji rast prometa od oko 19% te ukupne prihode od gotovo 1,7 milijardi kuna, uz interpretacije da je to trenutačno najbrže rastuća kompanija u segmentu maloprodaje neprehrambenih proizvoda. O tome kako stvari stoje, odnosno koje su glavne poluge za rekordan rezultat u branši predsjednika Uprave Jurica kaže: "I najkvalitetnija strategija poslovanja bez uspješnog je tima osuđena na neuspjeh. Stoga smo u posljednje dvije godine iznimne napore uložili u odabir kvalitetnih ljudskih resursa i daljnje ulaganje u njihov razvoj, znanje, stručnost i nagrađivanje. Uspješnost našeg poslovanja, značajan rast i razvoj kompanije upravo je rezultat takvog pristupa."

 

1803 zaposlenih

imala je na kraju kolovoza kompanija Pevec

I prije i nakon recentne skupštine na kojoj je odlučeno da se kompanija 'revanšira' investitorima, i to prvi put od usvajanja stečajnog plana te financijskog i vlasničkog restrukturiranja, te je dano i "zeleno svjetlo" novom članu Nadzornog odbora – financijskom direktoru PPD-a plinarskog društva Damiru Spudiću, Pevec je i na razini menadžmenta usmjeren kadrovskim pojačanjima. Pozornost plijeni i informacija da im je nova direktorica marketinga Dubravka Štefanac Vinovrški došla iz dm-a, koji je u vrhu ljestvice najtraženijih poslodavaca.

Pevec već danas nije usporediv s vremenom prije otvaranja stečajnog postupka. Tada je na području cijele države imao 13 centara, danas ih je 23, a sljedeći otvaraju u Samoboru već u studenom. Riječ je o lokaciji bivšeg Mercatorovog centra, prostirat će se na gotovo 4000 m2, a za njega će trebati 45 novih radnika. Poslovni prostor već su preuzeli, projektna dokumentacija je gotova i radovi su započeli, angažirano je društvo Rechner iz Osijeka. Ove godine Pevec planira ostvariti dvije milijarde kuna prihoda, što predstavlja nastavak pozitivnih trendova poslovanja na svim razinama.

Primjerice, ove su godine kupili nekretnine u Kutini te industrijskoj zoni Bakar Kukuljanovo na kojima imaju prodajne centre, a otvorili su nove u Čakovcu i Bjelovaru.  U šest prodajnih centara otvorili su caffe barove Samofino by Pevec, započela je s radom njihova internetska trgovina te su postali član međunarodnog udruženja za nabavu proizvoda iz "uradi sam segmenta" A.R.E.N.A. Osim toga, društvo Pevec logistika, čiji je jedini osnivač matica, kupilo je nekretninu u Vukovaru gdje bi navodno najesen 2019. trebao biti otvoren 25. Pevecov centar. Jurica Lovrinčević najavljuje da će nastaviti s razvojem i optimizacijom svih važnih segmenata – poslovnih procesa, tehnologije i ljudskih resursa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close