PDV podebljao prihode proračuna za 900 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 18. ožujak 2015. u 22:00
Ravnatelj Porezne uprave Boris Šuvak/Goran Jakuš/PIXSELL

Od početka godine do 14. ožujka u državnom je proračunu ostvareno 18,1 mlrd. kn prihoda.

Od početka godine do 14. ožujka u državnom je proračunu ostvareno 18,1 milijardu kuna prihoda, što je za 900 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju, ponajprije zahvaljujući rastu prihoda od PDV-a, koji su dosegnuli 7,5 milijardi kuna, otkrio je u srijedu ravnatelj Porezne uprave Boris Šuvak.

Najavio je da u borbi protiv sive ekonomije inspektori kreću u postupak provjere činjenica bitnih za oporezivanje udruga koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a od travnja kreće kažnjavanje. Naime, udrugama koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a nisu prijavljene dan je rok do kraja ožujka da se prijave i evidentiraju kao porezni obveznici, a nakon toga roka inspektori neće imati milosti. Poslije tog datuma pokrenut će se postupci protiv udruga koje nisu obavile upis u registar poreznih obveznika, najavio je Šuvak, dodajući da je nadzor dio borbe Vlade protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Poreznici najavljuju da će se posebno kažnjavati udruge koje ilegalno obavljaju ugostiteljsku djelatnost i imaju neprijavljene radnike. U evidencijama Porezne uprave ukupno je evidentirano 42.968 aktivnih udruga, koje zapošljavaju 11.869 radnika. One koje imaju promet veći od sto tisuća kuna i zaposlene osobe su u redovitom nadzoru. Neke udruge, međutim, obavljaju ugostiteljsku djelatnost, a za to ne plaćaju porez i krše nekoliko zakona, istaknuo je Šuvak.

Prema financijskim izvještajima, koje su neprofitne organizacije dužne podnositi, ukupni su im prihodi 2013. bili 12 mlrd. kuna, od čega se 28 posto odnosi na prihode iz državnog proračuna i na prihode iz proračuna jedinica lokalne samouprave, 35 posto su prihodi koje ostvare po posebnim propisima (npr. zakoni o vatrogastvu, o sportu), a 15 posto su im prihodi od prodaje roba i pružanja usluga. No, poreznici smatraju da je u stvarnosti taj prihod od prodaje roba i pružanja usluga puno veći. 

Komentirajte prvi

New Report

Close