PBZ u Hrvatsku dovodi Apple Pay, a radi i aplikaciju za poslovne korisnike

Autor: Bernard Ivezić , 12. lipanj 2019. u 22:00
Član Uprave PBZ za operativno poslovanje i IT Draženko Kopljar/Marko Lukunić/PIXSELL

Za razliku od Zabe koja se odlučila za partnerstvo s HT-om kako bi se što bolje nosila s rastućim rivalima, PBZ u utakmicu ulazi sam.

PBZ, druga najveća banka u Hrvatskoj, otkrila je kako se planira nositi s Revolutom, Monesom, TransferWiseom i drugom nadolazećom fintech konkurencijom.

Za razliku od Zabe koja se odlučila za partnerstvo s Hrvatskim telekomom, PBZ u ovu tržišnu utakmicu ide vlastitim snagama. No, to nikako ne znači da će biti sam. Nakon što je lani doveo Google Pay, očekuje se da bi već ove godine PBZ mogao u Hrvatsku dovesti i Apple Pay. Nova mobilna aplikacija banke, koja će korisnicima postati dostupna do kraja godine, nudit će istu brzinu otvaranja tekućeg računa kao Revolut. Bit će dovoljno skinuti mobilnu aplikaciju i klikati.

Draženko Kopljar, član Uprave PBZ-a za operativno poslovanje i IT izjavio je u srijedu u Dubrovniku na godišnjoj konferenciji Asseco grupe, organizacije koja je 1991. bila jedan od prvih poljskih startupa, a danas je softverski div s prihodom od 2,2 milijarde eura i 24.000 zaposlenika, da je zadovoljan suradnjom s njihovom regionalnom tvrtkom kćeri, Assecom SEE.

"U Zagrebu se nalazi IT delivery centar za 11 država u kojima posluje naša matična grupa Intesa Sanpaolo, a s Assecom SEE već smo omogućili seamless bankarsko iskustvo na polovici tih tržišta, i to zato što smo učili od fintecha. Naš je moto – nikada ne podcijeni konkurenciju već je prati i prilagodi se", kaže Kopljar. Navodi da su za sva ta tržišta napravili mobilnu aplikaciju, koja nije samo napredna po mogućnostima za korisnike već i po integraciji sa svim drugim kanalima banke, uključujući poslovnice.

Navodi da je aplikacija dostupna u Hrvatskoj, Mađarskoj, Albaniji i Egiptu, a da je do kraja godine žele ponuditi i u Sloveniji i Bugarskoj. Igor Gržalja, direktor Asseco SEE u Hrvatskoj kaže da se kroz aplikaciju već sada nude plaćanja, investicije, štednju, kartice, posuđivanje, osiguranje i pozivi. Za sredinu rujna, kad na snagu stupi PSD2, spremna je nova inačica preko koje će novi korisnici račun u PBZ-u moći otvoriti u roku od osam minuta, a u 15 dobiti kredit.

"Aplikacija već nudi instantna plaćanja unutar banke, znači klikanjem po kontaktima, a sa PSD2 moći će se to ponuditi u punom opsegu, nudi i mogućnost podizanja gotovine s bankomata pomoću koda, a radi se i na tome da Apple Pay dođe u RH", kaže Gržalja. Kopljar se ogradio da ovo potonje ne može komentirati. Dodao je da pripremaju i aplikaciju za poslovne korisnike radnog imena Digi4Biz. "Oni će na jednom mjestu moći povezati sve račune iz različitih banka i s njima upravljati s jednog mjesta, uz mnoge druge mogućnosti, za što je nužan PSD2 pa samo čekamo da stupi na snagu", zaključuje Kopljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close